Кламер БГ - Бизнес новини: ЕРП-тата давали стълбовете си под нереално висок наем

ЕРП-тата давали стълбовете си под нереално висок наем

Бизнес

|
Вт, 13 Май 2014г. 14:50ч.
ЕРП-тата давали стълбовете си под нереално висок наем

Трите електроразпределителни предприятия ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" са злоупотребявали с господстващото си положение като са определяли нереално високи цени за ползване на техните стълбове за изграждане на кабелни мрежи за разпространение на телевизия, интернет и телефония от други оператори. В същото време разходите за поддръжката на тези стълбове е включена в цената на тока и така дружествата са печелели допълнителни приходи.

Това твърдение за извършени нарушения предяви във вторник Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). То не подлежи на обжалване, обвинените страни могат в едномесечен срок само да изпратят своите становища за нарушението, заради което може да бъдат санкционирани.

От ЧЕЗ отрекоха да са злоупотребявали с цените за наем на стълбовете си и обясниха, че тарифите са били определени "икономически обосновано и законосъобразно, на пазарен принцип при отчитане на всички допълнителни разходи, свързани с това, и от лицензиран оценител". Дружеството обяви, че е разбрала за решението на КЗК и очакват мотивите, за да внесат становището си и да предприемат действия за защита на интересите на своите клиенти и акционери.

Новата атака срещу трите компании, които са в процедура по отнемане на лицензите им заради търговски спор с НЕК, идва ден след като министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев призова ДАНС и прокуратурата да побързат с проверките си.

Активизацията на КЗК идва и в момент, в който се приемат законови поправки за обединяването й с Комисията за защита на потребителите, и е удобен повод за смяната на бетониралия се от времето на кабинета "Сакскобургготски" председател Петко Николов.

Ръководената от него комисия обаче се включва в хора от обвинения срещу ЕРП-тата като обяви, че те са нарушили Закона за защита на конкуренцията като са "определяли и налагали необосновано високи цени на достъп до стълбовната електроразпределителна мрежа ниско напрежение, с което се предотвратява, ограничава и нарушава конкуренцията".

Според КЗК с отдаването под наем на стълбовете от мрежата ниско напрежение на кабелни оператори ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" са си осигурявали допълнителни приходи от активи, които по принцип се използват за разпределяне на електроенергия и поддръжката им е включена в цената на тока.

Пазарният анализ на антимопонолния орган установил, че не съществуват други способи, които са икономически целесъобразна алтернатива на стълбовната електроразпределителна мрежа ниско напрежение за изграждане на електронносъобщителни мрежи, поради което всяко ЕРП е предприятие с господстващо положение в границите на лицензионната си територия.

КЗК стигала до извода, че наемната цена за стълбове е определена, без да бъдат отчетени факторите, които обективно влияят на нейния размер. Видно от представените обосновки на цената ЕРП отчитат едни и същи разходи в разходната част и на лицензионната, и на допълнителната дейност по отдаване под наем на стълбовете си, посочват от КЗК.

Включването на разходи в цената на услугата, които са част от лицензионната дейност, необосновано натоварва наемната цена с добавена стойност и естествено води до нейното увеличение. Поради това процесните цени са необосновано високи и имат експлоатативен ефект върху електронносъобщителните оператори и техните клиенти, смятат от комисията.

Определението й не подлежи на обжалване, но в 30-дневен срок трите компании могат да представят писмени възражения по предявените твърдения и да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание.

mediapool.bg