Кламер БГ - Бизнес новини: ЕНП внася сигнал до КЗК за картел при изкупуването на тютюна

ЕНП внася сигнал до КЗК за картел при изкупуването на тютюна

Бизнес

|
Пет, 10 Ян 2014г. 12:15ч.
ЕНП внася сигнал до КЗК за картел при изкупуването на тютюна

Единна народна партия внася сигнал до Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) за възбуждане на проверка за наличие на картелно споразумение между фирмите- изкупвачи на тютюн на територията на България. Това съобщиха от централата на партията.

"Натискът на този картел върху производителите на тютюн трябва да бъде незабавно прекратен и да бъде направена превенция от страна на държавата срещу бъдещи картелни споразумения", заявява председателят на ЕНП Мария Капон.

Според нея мерките трябва да включват въвеждане на лицензионен режим на фирмите-изкупвачи. Той трябва да регламентира срока за провеждане на кампанията по изкупуване на тютюн и да се гарантира навременното плащане на стоката към производителите, както и възможността за ползване процедура на арбитраж при определяне на качеството на тютюна.

ЕНП предлага да се създаде и експертен съвет към министъра на земеделието, който включва всички заинтересоване лица, анализира пазара и определя препоръчителна цена за сортовете тютюн по качество ежегодно,.

Към държавен фонд "Земеделие" пък да се създаде дирекция, която да подготви чрез необходимите специалисти държавни оценители, които да осъществяват арбитраж за качеството на

продукция тютюн по сортове, при възникване на спорове между производители и оценители, предлага още ЕНП.

"Призоваваме възникналата криза да не се използва за политически спекулации и противоборство на гърба на един от най-социално-чувствителните сектори в икономиката ни, а да се демонстрира решителността и единството на държавата", заявява още Мария Капон.

mediapool.bg