Кламер БГ - Бизнес новини: ЕК разследва китайските субсидии за електромобили

ЕК разследва китайските субсидии за електромобили

Бизнес

|
Четв, 14 Септ 2023г. 11:45ч.
ЕК разследва китайските субсидии за електромобили

ЕК разследва китайските субсидии за електромобили

Европейската комисия започна разследване, което трябва да установи дали е необходимо налагането на наказателни мита върху вноса в Европейския съюз на китайски електрически автомобили.

Еврокомисията проучва дали благодарение на огромните субсидии, които Китай отпуска на производителите на електромобили, те успяват да поддържат изкуствено ниски цени, което им осигурява незаконно предимство спрямо конкурентите им в ЕС, предаде Ройтерс.

"Световните пазари са наводнени с евтини китайски електромобили", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в речта си "За състоянието на Съюза" пред Европейския парламент в Страсбург. По думите й цените на китайските електромобили се поддържат изкуствено ниски чрез субсидиите.

От своя страна германският министър на икономиката Роберт Хабек обяви, че подкрепя решението на ЕК да започне разследване на практиките на китайските производители на електрически автомобили.

"Разследването е свързано с предполагаеми практики на нелоялна конкуренция. Неговата цел не е да бъде спряно предлагането на европейския пазар на качествени и евтини коли", посочва Хабек.

"Разбира се, ние трябва да предприемем действия, ако разследването докаже, че се извършват сериозни нарушения на правилата за конкуренция", допълва германският икономически министър.

От своя страна френският министър на финансите Брюно Льо Мер заяви, че приветства разследването на практиките на субсидиране, от които се облагодетелстват китайските автомобилостроителни компании.

"Ако тези субсидии не съответстват на правилата на международната търговия, Европа трябва да има възможност да реагира, за да защити своята конкурентоспособност и икономически интереси", заяви Льо Мер.

Темата коментира и държавният секретар по европейските въпроси на Франция Лоранс Бун. "Няма да позволим нашият пазар да бъде наводнен от свръхсубсидирани електромобили, които заплашват нашите компании, точно както се случи със слънчевите панели", заяви Лоранс Бун.

Разследване на Европейската комисия около китайските електромобили, за които има съмнения, че се възползват от държавни субсидии, ще има негативно влияние върху икономическите и търговски връзки, предупреди днес китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс.

mediapool.bg