Кламер БГ - Бизнес новини: ЕК предлага данъчни и лихвени облекчения заради Covid-19

ЕК предлага данъчни и лихвени облекчения заради Covid-19

Бизнес

|
Вт, 17 Март 2020г. 15:29ч.
ЕК предлага данъчни и лихвени облекчения заради Covid-19

Европейската комисия представи във вторник предложенията си за защита на икономиката в условията на епидемия от болестта Covid-19.

Предлага се четири вида помощ - осигуряване на безвъзмездни средства и отделни данъчни облекчения; държавни гаранции по банковите заеми на дружествата; субсидирани публични заеми за дружества; гаранции за банките, които предоставят подкрепа за реалната икономика.

ЕК е изпратила предложението си до държавите в ЕС.

Комисията предлага да бъде осигурена помощ под формата на пряко безвъзмездно финансиране или данъчно облекчение - държавите в ЕС ще могат да създадат схеми за отпускане на до 500 000 евро на дружество за справяне с неотложни нужди от ликвидност. Това може да стане чрез пряка субсидия или данъчно облекчение. Предлага се също предоставянето на субсидирани гаранции за банкови заеми - държавите да могат да предоставят гаранции или да създадат гаранционни схеми в подкрепа на банкови заеми, взети от дружества. Предвидени са някои ограничения за максималния размер на кредита, основани на оперативните нужди на дружествата. Гаранциите могат да бъдат свързани с инвестиции и с кредити за оборотни средства.

Помощ под формата на субсидирани лихви - държавите в ЕС да могат да предоставят публични и частни заеми на дружества със субсидирани лихвени проценти. Тези заеми трябва да бъдат отпускани с лихва, която е най-малко равна на основната лихва, приложима към 1 януари 2020 г. плюс премията за кредитен риск, съответстваща на рисковия профил на получателя, с различни проценти за различните по мащаб дружества. Основната ставка е фиксирана, за да се осигури по-голяма сигурност за условията на финансиране. Както при възможността за предоставяне на субсидирани гаранции, това са ограничения по отношение на максималния размер на кредита, които се основават на оперативните нужди на дружествата. Заемите могат да се отнасят до инвестиционни нужди и оборотни средства.

Четвъртата мярка отчита важната роля на банките и други финансови посредници за справяне с икономическите последици от Covid-19. Предлага се временно държавите да могат да решат да насочат помощта към реалната икономика чрез банки. Това е пряка помощ за клиентите на банките, а не за самите банки, уточнява ЕК. Мярката предвижда осигуряването на по-голям обем на финансиране, по-рискови портфейли, по-малки изисквания за обезпечение, по-ниски гаранционни премии или по-ниски лихви.

Ако се наложи пряка помощ за банките за превъзмогване на щети, произтичащи от епидемията, такава помощ не би се възприела като извънредна подкрепа по правилата за държавна помощ. По подобен начин това би се прилагало и за всяка остатъчна непряка помощ, предоставена на банките по временната рамка.

Франция ще излее 45 млрд. евро

Франция също обяви във вторник помощ от 45 млрд. евро за компаниите и служителите за борба с коронавируса, която е също така и икономическа и финансова война, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Министърът на икономиката Брюно Льо Мер заяви пред радио Ер Те Ел (RTL), че битката ще бъде продължителна и жестока, и че тази война трябва да мобилизира всичките ни сили.

По думите му коронавирусът ще потопи Франция в рецесия през 2020 година. Той предупреди, че правителството вече очаква свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 1 процент.

Министърът потвърди отлагането на плащанията на компаниите за месец март и спомена, че те биха могли евентуално да бъдат отменени.

Франция е готова да използва всички средства, включително да прибегне до национализации ако е необходимо, за да защити френските компании, застрашени от кризата с коронавируса, заяви министърът на икономиката Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Няма да се поколебая да използвам всички средства на мое разположение, за да защитя големите френски предприятия", посочи Льо Мер в телеконферентна връзка. По думите му това може да стане чрез капитализация или поемане на участие. "Мога дори да използвам термина национализация ако е необходимо", подчерта той.

Министърът приветства решението на регулатора на френските финансови пазари да забрани голите къси продажби в днешната сесия за акции на 92 френски компании. Според него ако е необходимо мярката може да бъде продължена до месец. Забраната се отнася за компании, понесли най-големи загуби от спада на борсовите котировки, сред които банка Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas), Рено (Renault) и Ер Франс-Ка Ел Ем (Air France-KLM).

Италия активира обещаните 25 млрд. евро

В понеделник италианското правителство прие новото постановление с цел подпомагане на хората, наречено "Лечение за Италия". 25 милиарда евро се отпускат за подпомагане на трудещите се и на здравната система. Активират се механизми за последващи финансови потоци, за възстановяване на Италия от кризата, които са в размер на 350 милиарда евро.

От отпуснатите сега 25 милиарда евро – 3.5 милиарда отиват за здравната система и за гражданската защита, които са на предна линия в борбата с епидемията. 10 милиарда са за сектора на трудовата заетост. От тях 1.3 милиарда и 3.3 милиарда са за съответните интеграционни механизми за финансиране на заплати при кризисни ситуации.

По 100 евро през март към заплатата ще има за служители, които по основателни причини не могат да полагат дистанционен труд и трябва да са по работните си места. Предвижда се ваучер за наемане на детегледачки за деца до 12 години в размер на 600 евро, като за здравни работници и за служители на силите на реда, този ваучер за наемане на детегледачка е в размер на 1000 евро.

1.65 милиарда ще отидат за така наречения Фонд за национално извънредно положение. 150 милиона отиват за заплащане на извънредния труд в здравеопазването. 50 милиона ще са за компании, които произвеждат маски и сходни предпазни материали. 340 милиона отиват за увеличаване на леглата в интензивните отделения на болниците.

mediapool.bg