Кламер БГ - Бизнес новини: ЕК повиши прогнозата за растежа в България на 1.7%, но безработицата остава висока

ЕК повиши прогнозата за растежа в България на 1.7%, но безработицата остава висока

Бизнес

|
Вт, 25 Фев 2014г. 16:47ч.
ЕК повиши прогнозата за растежа в България на 1.7%, но безработицата остава висока

Европейската комисия (ЕК) леко повиши очакванията си за икономическия растеж на България през тази година до 1.7%. Това е записано в последната прогноза на комисията за развитието на икономиката в ЕС, която бе представена във вторник от комисаря по икономическите и паричните въпроси Оли Рен, който е и зам.-председател на ЕК.

Според предишната прогноза на ЕК нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година ще е 1.5%.

Новата прогноза се доближава до очакванията на правителството, което заложи растеж от 1.8% в бюджета за 2014 г. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) също очаква БВП да нарасне с 1.8%, а Световната банка – с 1.7%.

Според доклада на ЕК пикът на безработицата в България вече е отминал. След като през 2012 г. тя се вдигна до 12.3%, а през 2013 г. стигна 12.9%, през тази година се очаква да намалее слабо до 12.7%. Догодина тя трябва да слезе до 12.1%.

Инфлацията тази година ще е 0.5% при 0.4% за 2013 г. Следващата година тя може да се повиши до 1.5%.

Бюджетният дефицит се очаква да остане около 1.9% от БВП, колкото и през миналата година. Догодина дефицитът ще се свие до 1.7%, прогнозира ЕК.

Външният дълг ще продължи да нараства - от 18.5% през 2012 г. до 19.4% през 2013 г. и до 22.7% през тази година. Догодина Брюксел прогнозира дългът на България да достигне 24.1% от БВП.

Излишъкът по текущата сметка пък се очаква да се свие до 1.3% тази година и 2% през 2013 г., а през 2015 г. да достигне нулево равнище.

"Предварителните данни за БВП през 2013 г. показват, че има леко ускоряване на растежа през втората половина на 2013 г. Основен двигател на растежа е експортът, както и ръстът на публичните разходи, докато разходите на домакинствата са се свили“, отчитат от ЕК.

"Икономическото възстановяване се очаква да бъде на по-широка основа, като прогнозата е и за засилване на вътрешното търсене, а не само на износа. Възстановяването обаче се очаква да бъде бавно в сравнение с други реформиращи се икономики заради значителния спад на населението (поради застаряване и емиграция)“, допълват от Брюксел.

"Въпреки че покупателната способност на населението е подкрепена от ръста на заплатите и ниската инфлация, домакинствата остават внимателни към разходите. Доверието на потребителите все пак постепенно се подобрява. Търговията на дребно записва силен ръст през второто полугодие на 2013 г., което предполага и предстоящо възстановяване на потреблението“, пише още в доклада.

mediapool.bg