Кламер БГ - Бизнес новини: ЕК не е установила макроикономически дисбаланси в България

ЕК не е установила макроикономически дисбаланси в България

Бизнес

|
Ср, 24 Ноем 2021г. 14:05ч.
ЕК не е установила макроикономически дисбаланси в България

ЕК не е установила макроикономически дисбаланси в България

Европейската комисия не намира за необходимо на този етап да пристъпи към по-задълбочен анализ по механизма за наблюдение на макроикономическите дисабалнси, стана ясно в сряда при представянето на есенния пакет на Европейския семестър за 2022 г. През юни тази година Брюксел не установи макроикономически дисбаланси у нас.

Според ЕК България е влязла в кризата с Covid-19 без макроикономически дисбаланси, въпреки че необслужваните кредити и корпоративна задлъжнялост са били сравнително високи, макар и намаляващи. С Covid кризата съотношението на дълга на частния сектор към БВП временно е нараснало през 2020 година, но се очаква да спадне. Според прогнозите заплатите ще продължат да се увеличават по подобие на предпандемичния си растеж.

В доклада на ЕК, публикуван в сряда, се припомня, че след като се е свил с 4.4 на сто през 2020 г., реалният БВП на България се очаква да нарасне с 3.8 на сто през 2021 г. и с 4.1% през 2022 г.

Прогнозите са, че със завръщането към икономически растеж номиналният БВП през 2022 година ще бъде със 17% над равнището от 2019 г.

mediapool.bg