Кламер БГ - Бизнес новини: ЕК може да пострада при липса на доверие в енергетиката между Русия и Украйна

ЕК може да пострада при липса на доверие в енергетиката между Русия и Украйна

Бизнес

|
Четв, 05 Юни 2014г. 17:39ч.
ЕК може да пострада при липса на доверие в енергетиката между Русия и Украйна

Енергийната сигурност на ЕС е геополитически въпрос от най-голяма важност. Това заяви на пресконференция след приключването на двудневната среща на Г-7 в Брюксел председателят на Европейската комисия Жозе Барозу. Енергийната сигурност е първостепенен приоритет, добави председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитирани от БТА.

Барозу отново изрази очакването в края на този месец държавните и правителствените ръководители на ЕС да утвърдят предложената от ЕК стратегия за енергийната сигурност. Кога, ако не сега, да направим това, попита той. Интересите ни може да пострадат, ако в сферата на енергетиката липсва доверие между Русия и Украйна, коментира Барозу. В отговор на въпрос той поясни, че вносът на втечнен газ от САЩ няма да реши европейските проблеми.

Трябва да подходим честно към този въпрос. Не сме обсъждали със САЩ вноса на втечнен газ на тази среща, заяви председателят на ЕК. По неговите думи за ЕС са важни двупосочните връзки между газопреносните системи на европейските държави, както и завършването на общия енергиен пазар в ЕС. Трябва да говорим с един глас по тези въпроси, повтори Барозу.

mediapool.bg