Кламер БГ - Бизнес новини: ЕК иска обяснение от България за законови промени, възпрепятстващи европейския контрол над "Южен поток"

ЕК иска обяснение от България за законови промени, възпрепятстващи европейския контрол над "Южен поток"

Бизнес

|
Съб, 29 Март 2014г. 17:01ч.
ЕК иска обяснение от България за законови промени, възпрепятстващи европейския контрол над "Южен поток"

Европейската комисия е изпратила писмо до българските власти, с което иска обяснение за готвените промени в енергийния закон, които имат за цел да изключат българската част от "Южен поток" от обсега на европейското законодателство, съобщи БНР в събота.

Запитването визира одобрените от енергийната комисия в парламента нови текстове в Закона за енергетиката, предвиждащи промяна на дефиницията за "междусистемен газопровод", така че "Южен поток" в българската му част да бъде разглеждан като интерконектор.

Това би изключило българската част от тръбата от обсега на третия европейски енергиен пакет и би отменило задължението тя да бъде използвана не само от "Газпром", но и от други доставчици.

Говорител на Европейската комисия съобщи, че тя е била информирана за готвените законови промени и е обезпокоена дали те съответстват на европейското законодателство. Затова комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до българския министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

От ЕК уточниха, че на този етап комисията само задава въпроси. В края на миналата година България официално упълномощи Европейската комисия да води преговорите с Русия за промени в междуправителственото споразумение за "Южен поток", които да изчистят несъответствията му с европейското законодателство, припомня БНР.

Малко по-късно в събота икономическият министър Драгомир Стойнев коментира в Хасково, че проектът "Южен поток" ще се случи по европейските правила и няма да нарушава европейското законодателство.

"За нас той е важен, стратегически проект, ще създаде над 5000 работни места. Ще бъде реален стимул за икономическия растеж", каза още Стойнев, допълвайки, че работата ще продължи "по най-прозрачния начин".

"Готвим отговор на г-н Йотингер. Аз исках да бъде уведомен, след като имаме цялостен проект, за да се знае какво ние предлагаме и как променяме законодателството. Този законопроект може да бъде изменен значително, но ще го информирам за нещо, което още не е влязло в пленарна зала", каза още икономическият министър.

mediapool.bg