Кламер БГ - Бизнес новини: ЕВН ще иска 9% поскъпване на тока за бита от юли

ЕВН ще иска 9% поскъпване на тока за бита от юли

Бизнес

|
Четв, 27 Фев 2014г. 16:10ч.
ЕВН ще иска 9% поскъпване на тока за бита от юли

И тримата доставчици на електроенергия у нас обявиха в четвъртък своите виждания за цените на тока от 1 юли 2014 г., но само австрийската ЕВН, която обслужва Югоизточна България, се осмели да каже, че минималното възможно поскъпване на тарифите им, което ще позволи да се гарантира качеството на услугата и поддръжката на мрежата, трябва да е средно 7.9 на сто.

Чешката ЧЕЗ, която работи в Западна България, обяви, че иска делът на нейните разходи в крайната цена на тока, който в момента е 0.9 на сто, да бъде възстановен до равнище, позволяващо да развива мрежите и да подобрява обслужването.

Чешката "Енерго-Про", снабдяваща Североизточна България, също посочи, че в заявлението си до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще поиска да й бъдат признати извършени и непризнати в сегашния регулаторен период разходи за закупуване на енергия, инвестиционни и амортизационни разходи, както и повишаване на процента на технологичните разходи на дружеството до реалните им нива.

Реално двете чешки фирми засега отказват да се ангажират с конкретни тарифи. Обясненията са, че ако го направят, те ще са на базата на настоящите цени на електроцентралите, на "Националната електрическа компания" (НЕК) и на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО), които обаче вероятно също ще предложат промяна на своите тарифи.

Обявяването на проценти за евентуално повишение, което при това според двамата доставчици може да се избегне при преструктуриране на тарифите по веригата производство- пренос-разпределение-доставка, само ще създаде напрежение в обществото, смятат в ЧЕЗ. Още повече, че ДКЕВР, правителството и народни представители твърдят, че няма основание да се вдига цената на тока, която през миналата година бе свалена на три пъти за клиентите на трите ЕРП-та – през март с около 5%, през август – с 4.5% и на 30 декември – с 1% дневната и с 10% – нощната тарифа.

"Резервите в системата – градски мит"

Според ЕВН обаче "резервите в системата са градски мит" и разумно повишаване на цената на тока, комбинирано с мерки за енергийна ефективност, които да свалят потреблението, няма да засегне финансите на клиентите. Със сегашната политика за сваляне на цената, правителството на практика саботира изпълнението на изискваните от ЕК мерки за повишаване на енергийната ефективност и саниране на жилища, защото хората нямат стимул да инвестират в подобни действия, смятат в компанията.

Затова австрийското дружество предлага цената на тока за бита в Югоизточна България да се повиши с 9 на сто от 1 юли, а на бизнес потребителите - с 6.5 на сто. Разчетите на компанията сочат, че дневната тарифа за домакинствата трябва да се повиши със 7.86 на сто, а нощната – с 14.79 процента.

Средно за всички клиенти поскъпването би било 7.9 процента и това е минималното възможно, за да може ЕВН да гарантира качеството на услугата и поддръжката на мрежата си. Сметките обаче са правени при сега действащите цени в сектора.

Така, ако предложението бъде одобрено от регулатора, абонатите на дружеството ще плащат за дневно потребление 0.16532 лв./кВтч без ДДС при сегашна тарифа от 0.15327 лв., а за нощно – 0.09959 лв./кВтч без ДДС при настоящи 0.08676 лв. Това би повишило с 3.43 лв. месечната сметка за консумирани 210 киловатчаса, изчисляват от дружеството.

Според ЕВН предишните понижения на цените "успешно“ са дестабилизирали електроразпределителните предприятия (ЕРП), тъй като им струват допълнителни разходи.

"Парадокси в ценообразуването"

Регионалният мениджър на австрийската компания Йорг Золфелнер коментира, че "в момента има много силни парадокси в ценообразуването".

Мотивът за свалянето на нощната енергия с 10 процента бе насърчаване на потреблението в извънпиковите часове и по-равномерното натоварване на производствените мощности, за да не се налага тяхното изключване нощем, тъй като това струва пари и носи загуба на електроцентралите. Това обаче не се получи, заяви Гочо Чемширов, член на управата на "ЕВН България". Той даде статистика, според която през януари 2013 г. делът на нощното потребление е бил 26.68 на сто, а през януари 2014 г. дори е намалял до 26.24 процента.

В същото време ЕВН купува електроенергията за 107.34 лв.за мегаватчас през цялото денонощие, а след 22 часа я продава за 86.76 лв. и това са загуби за доставчика.

От компанията настояха както ЕРП-ата продават на дневна и нощна енергия, така и общественият снабдител НЕК, да има две тарифи за по-справедливо ценообразуване.

Золфелнер коментира, че в западноевропейските страни, където пазарът е освободен, доставчиците на енергия на едро предлагат и други извънпикови цени освен нощните, а електроцентралите предлагат разнообразни тарифи при твърдо договорени за купуване товари на електроенергията. Според него само липсата на добра воля от страна на държавните НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" им пречи да предлагат подобни гъвкави тарифи.

Регионалният мениджър на ЕВН обяви, че ако от догодина България спази изискванията на Европейската комисия за пълна либерализация на пазара на електроенергия и на ниско напрежение за бита, доставчикът има готовност да предложи на клиентите си отделни тарифи за потреблението през уикендите, както и много други индивидуални пакети според нуждите на домакинствата. "Напълно постижимо е да се предлагат разнообразни планове на потребление на ток, както в момента правят мобилните оператори", обясни Чемширов.

Спорните технологични загуби

В ценовото си предложение до регулатора от ЕВН искат също така технологичните разходи на компанията да бъдат увеличени на 10.5 на сто. С последното поевтиняване на тока от 30 декември 2013 г. комисията свали разходите за преобразуване на напрежението на електроенергията при преноса й и за трите ЕРП-та на 8 процента, опирайки се на доклад на Научно-техническите съюзи в енергетиката.

"Това ни струва 30 млн. лв. годишно", обяви Золфелнер. По думите му в момента технологичните загуби на ЕВН са 10.8 и до юли може да бъдат свалени до 10.5 на сто. Той припомни, че за двете години дружеството е успяло да свали двойно тези загуби, които през 2005 г. са били 20.5 на сто.

Мениджърът обяви, че компанията му е възложила на чужд консултант да направи оценка за нормата на възвращаемост на активите и инвестициите на ЕВН. От 1 август 2013 г. тя е определена от регулатора на 7 процента, при положение, че година по-рано е била 12 на сто, както е предвидено и в регулаторната рамка на енергетиката от 2003 г. Тя даваше норма на възвращаемост за ЕРП-ата от 16 на сто до 2008 г., след което бе понижена на 12 процента, колкото трябваше да е до 2018 г.

От ЧЕЗ пък посочиха, че с трите си ценови решения от миналата година регулаторът е понижил делът им в цената на тока с 90 на сто и получаваните в момента 0.9 процента от крайните тарифи не са достатъчни за поддържането и модернизацията на мрежата им от 90 хил. км, обслужваща над 3 млн. клиенти.

Доставчикът в Западна България също ще иска да му се увеличат разходите за технологични загуби до 11.5 процента, при достигнати в момента реално 11.98%. Ценовото заявление на дружеството ще цели покриване и на присъщите разходи за осъществяване на дейността, както и нужните над 40 млн. лв. за стартиращия балансиращ пазар. Чехите ще искат и признаване на направените през миналата година инвестиции и актуализация на балансовата стойност на активите им, която е 591.209 млн. лв.

През 2013 г. като инвеститор в България ЧЕЗ отчита загуба от 55.4 млн. лв. и не само няма свръхпечалба, но дори не е започнала да си възвръща първоначалната инвестиция за придобиването на трите електроразпределителни дружества в Западна България и ТЕЦ "Варна", посочва компанията.

От "Енерго-Про" се ограничиха да кажат, че ще поискат от ДКЕВР да признае икономически обоснованите разходи за осъществяване на лицензионната им дейност и предоставяне на качествена услуга на своите клиенти, като коригира одобрените от комисията елементи, формиращи цените.

mediapool.bg