Кламер БГ - Бизнес новини: ЕВН се готви да съди България за 1 млрд. евро

ЕВН се готви да съди България за 1 млрд. евро

Бизнес

|
Вт, 25 Март 2014г. 08:40ч.
ЕВН се готви да съди България за 1 млрд. евро

Австрийската фирма ЕВН е наела международен адвокат и ако българското правителство тръгне към национализация, ще предяви иск към България за 1 млрд. евро. Това съобщава австрийският вестник "Курир”, цитиран от "24 часа”.

Компанията се мотивира, че е платила за лиценза си 270 милиона евро и е направила инвестиции за над 600 милиона евро. В четвъртък миналата седмица Росен Плевнелиев е провел среща с изпълнителния директор на ЕВН Щефан Шишковиц и е обсъдил притеснението на ЕРП- то от липсата на конструктивен диалог с управляващите в България, съобщиха от администрацията на президента.

От "ЕВН България" съобщиха ,че ще търсят от НЕК близо 250 милиона евро и напомниха, че вече е заведено арбитражно дело срещу България във Вашингтон за неизпълнен договор между Австрия и България за насърчаване на инвестициите. От компанията заявяват още, че въпреки че НЕК не прие предложените от тях 32 млн. лв. заем за покриване на текущи разходи, парите още не са върнати в сметките й.

Междувременно стана ясно, че поради невъзможност за поддържане на баланса между производство и потребление в електроенергийната система е предприето значително ограничаване на енергийните мощности. До 17.00 часа е действало ограничението за ТЕЦ "Марица Изток 2" и централата е работила на 50%. Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" работи с 30% намалена мощност.

От 12.00 до 16.00 часа пък бе ограничена с 60 процента максималната работна мощност на всички производители на електрическа енергия от възобновяеми източници, присъединени към преносната и разпределителните мрежи.

От ЕСО не могат да прогнозират какви ограничения ще се наложат през следващия ден, но се очаква производствените мощности да продължат да работят с намалена мощност поради ниското вътрешно потребление.

mediapool.bg