Кламер БГ - Бизнес новини: ЕВН поиска поскъпване на тока средно със 7.9% от юли

ЕВН поиска поскъпване на тока средно със 7.9% от юли

Бизнес

|
Пон, 31 Март 2014г. 18:34ч.
ЕВН поиска поскъпване на тока средно със 7.9% от юли

Енергийното дружество ЕВН иска увеличение на цената на тока средно със 7.9 на сто от 1 юли. Предложението е внесено в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в последния ден на март, когато изтича крайният срок, в който трите електроснабдителни компании - ЧЕЗ, "Енерго про" и ЕВН, трябва да подадат ценовите си предложения за следващия регулаторен период, който е от 1 юли т.г. до 30 юни 2015 г.

ЧЕЗ, които обслужват абонатите в Западна България, потвърдиха, че са внесли ценово искане, но отказаха да коментират параметрите. Засега няма информация от "Енерго про", което снабдява с ток Североизточна България.

ЕВН, които обслужват Югоизточна България и единствени обявиха предложението си, не посочват какво увеличение искат за отделните тарифи.

В предишно свое съобщение от февруари, когато за първи път настояха за сериозно увеличение, от ЕВН представиха разбивка, според която нощната тарифа за бита трябва да скочи с близо 15 на сто, а дневната - с повече от 7.8 на сто. Усреднената стойност се допълваше от средното увеличение за фирмите на ниско напрежение от 6.5 на сто. Не е ясно дали тези параметри са вписани във внесеното сега искане до ДКЕВР.

ЕВН отбелязват, че ценовата им оферта включва всички известни към момента компоненти, като посочват "силната необходимост" енергийният регулатор да застави Националната електрическа компания да плати дължимото на компанията за зелена енергия.

По-рано през деня от ЧЕЗ съобщиха, че са поставили началото на диалог с НЕК по аналогичния казуз със зелената енергия.

ДКЕВ потвърдиха единствено, че компаниите са спазили срока за внасяне на ценовите предложения, но не и какво съдържат.

В момента тече процедура по отнемането на лицензите на дружествата за снабдяване с ток на крайните потребители. Миналата седмица изтече срокът, в който те трябваше да погасят задълженията си за зелена енергия към НЕК, но и трите компании отказаха да върнат "прихванатите" пари, като се аргументираха, че държавната компания им дължи средства. НЕК от своя страна сезира прокуратурата.

Тази седмица е планирано парламентът да изслуша енергийния регулатор за кризисната ситуация с ЕРП-тата.

mediapool.bg