Кламер БГ - Бизнес новини: ЕВН иска токът да поскъпне до 9% от 1 юли

ЕВН иска токът да поскъпне до 9% от 1 юли

Бизнес

|
Пон, 03 Фев 2014г. 20:27ч.
ЕВН иска токът да поскъпне до 9% от 1 юли

Електроразпределителната компания ЕВН ще поиска цените на тока от 1 юли да се повишат с между 7 и 9%, съобщиха от компанията.

"Ако искаме качество на доставките на електроенергия и устойчивост на мрежата, цената на тока на ЕВН трябва да нарасне със 7-9 на сто. Този, който смята, че това не е необходимо, трябва да намери други механизми на отчитане на потреблението, трябва да отдели разходите за балансиране на енергията отделно, защото в момента те са в общата цена на НЕК, но не е ясно колко са те“, заяви Йорг Золфелнер, председател на директорския борд на "ЕВН България“.

Той предупреди, че ако не се инвестира в мрежата, скоро ще има сериозни проблеми с качеството на услугата електроснабдяване.

ДКЕВР е определил за ЕВН най-ниските инвестиции в мрежата от 73 млн. лв., докато от 2005 г. досега ЕВН е вложило 1.05 млрд. лв. в мрежата в Югоизточна България, посочи Золфелнер.

По думите му с тези инвестиции дружеството е намалило с 40% авариите по мрежата си и в електрозахранването. С орязването на годишните инвестиции, които трябва да са 130 млн. лв., обаче започва отново амортизация на активите.

mediapool.bg