Кламер БГ - Бизнес новини: ЕБВР очаква слабо ускоряване на растежа в Централна и Източна Европа

ЕБВР очаква слабо ускоряване на растежа в Централна и Източна Европа

Бизнес

|
Вт, 21 Ян 2014г. 17:31ч.
ЕБВР очаква слабо ускоряване на растежа в Централна и Източна Европа

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отбеляза в януарския си доклад, че очаква бавно икономическо възстановяване в Централна и Източна Европа през 2014-а година въпреки подобрението в голяма част от водещите световни икономики, в това число САЩ и еврозоната, предаде БНР.

ЕБВР прогнозира общ икономически растеж на 34-те страни, в които банката инвестира, от 2.7% през настоящата година - без промяна спрямо ноемврийската прогноза на банката и след икономическа експанзия от 2.0% през 2013-а година.

Икономическият растеж ще продължи да се повишава в страните, които имат близки връзки с еврозоната с оглед нейното измъкване от продължителната криза и рецесия, но според ЕБВР растежът ще бъде възпрепятстван от очаквания отлив на капитали и намаляване на кредитирането от страна на чуждестранните банки.

Европейската банка за възстановяване и развитие смята, че предвид очакваното подновяване на икономическия растеж в еврозоната, износът на някои страни от Източна Европа вероятно ще се повиши през настоящата година.

Банката очаква средното равнище на икономически растеж в осемте икономики от Централна Европа и в Балтийските републики да достигне 2.2% през 2014-а година след анемичен растеж от 1.1% през миналата година и при малко по-песимистична ноемврийска прогноза за растеж от 1.9%.

ЕБВР повиши и своята оценка за средния икономически растеж в страните от Югоизточна Европа, където влиза и България, през изминалата година до повишение на общия БВП с 2.0% при предишна прогноза през ноември за растеж от 1.6%. За настоящата година обаче банката понижи слабо прогнозите си за икономическия растеж в Югоизточна Европа до 2.1% от 2.2% предишна прогноза.

Европейската банка за възстановяване и развитие направи възходяща ревизия и на своите прогнози за икономическия растеж на България през 2013-а година, но в същото време понижи прогнозите за растежа през настоящата година.

ЕБВР очаква повишение на БВП на България с 0.7% през изминалата година при предишна прогноза за растеж от едва 0.4%. За 2014-а година обаче банката очаква ускоряване на българската икономика с 1.8% - под ноемврийската прогноза за растеж от 2.0% на БВП на България.

ЕБВР посочва още, че икономиката на България е показала слаби сигнали за устойчиво възстановяване през 2013-а година. Българският износ продължава да се подобрява, но слабото вътрешно потребление означава, че икономическият растеж през 2013-а година вероятно ще бъде малко под растежа от 0.8% през 2012-а година (очакван растеж от около 0.7%), прогнозира банката. Тя обаче вижда и позитивен знак, че фискалният дефицит на нашата страна остава под контрол, а държавният дълг е сред най-ниските в целия Европейския съюз.

Инфлацията в страната остава ниска, но това вероятно отразява серията понижения на комуналните цени (главно на цените на тока) през последната година, което може да има негативно отражение върху бъдещите инвестиции в сектора, предупреждава банката.

ЕБВР очаква известно ускоряване на българския икономически растеж през настоящата година с около 1.8% благодарение на износа и на частично възстановяване във вътрешното частно потребление.

mediapool.bg