Кламер БГ - Бизнес новини: Държавният мрежови оператор ограничи изкупуването на ток от ВЕИ

Държавният мрежови оператор ограничи изкупуването на ток от ВЕИ

Бизнес

|
Ср, 19 Март 2014г. 13:04ч.
Държавният мрежови оператор ограничи изкупуването на ток от ВЕИ

Изкупуването на електроенергия от възобновяеми източници е ограничено от 10 до 17 часа в сряда по нареждане на държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО), съобщиха от "ЕВН България Електроразпределение".

От ЕСО обясниха, че това се налага заради изключително топлото време, което води и до по-ниско потребление на електроенергия. Операторът допълва, че Централното диспечерско управление първо е ограничило производството от ТЕЦ-ове, АЕЦ и тъй като това не е достатъчно, за да се осъществи балансът на електроенергийната система, се наложило ограничаване производството и от ВЕИ. Не може да се каже дали това ще бъде необходимо и през следващите дни, съобщават още от ЕСО.

Съгласно разпореждането всички ВЕИ-централи, присъединени към електроразпределителната мрежа, трябва да ограничат мощността си с 60% и да ползват до 40% от инсталираните си мощности в посоченото време.

От ЕВН посочиха, че ако установят, че зелените централи не изпълняват разпореждането, ще преустановят достъпа на техните обект до електроразпределителната мрежа за времето на ограничението.

mediapool.bg