Кламер БГ - Бизнес новини: Държавните централи искат да ударят бизнеса с по-скъп ток

Държавните централи искат да ударят бизнеса с по-скъп ток

Бизнес

|
Нед, 19 Ян 2014г. 15:35ч.
Държавните централи искат да ударят бизнеса с по-скъп ток

Държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2", които са най-големите производители на най-евтината електроенергия за либерализирания пазар, са поискали от длъжните да си купуват ток по свободно договорени цени предприятия да преразгледат сключените с тях договори в посока вдигане на вече фиксираната цена на продаваната енергия. За това алармираха в неделя от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), от Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ)и от Българската камара на химическата промишленост (БКХП).

Техните членове имат подписани едногодишни договори за доставка на електроенергия с държавните електроцентрали, чийто срок за действие обикновено е от 1 юли 2013 г. до края на юни 2014 г. Голяма част от тях са подписани след проведени обществени поръчки и след участие в търгове за покупка на електроенергия.

След последната промяна на цените на електроенергията за регулирания пазар от 1 януари 2013 г. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намали с близо 5.60 лв. таксата, плащана за преноса на електроенергията в мрежата на държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО) и реално това се отразява не само върху крайните цени за бита, но и купувачите на ток от свободния пазар също трябва да плащат почти двойно по-ниска такса, за да си получат договорените количества.

От БФИЕК изчисляват, че това освобождава финансов ресурс от около 6 млн. лв. за промишлените предприятия, което в тези тежки времена на криза ще помогнат на част от финансово закъсалите по-малки предприятия да овладеят положението и дори да не затворят мощностите си и от там да освобождават работна ръка.

От АЕЦ "Козлодуй" и от ТЕЦ "Марица Изток 2" обаче са решили, че и те трябва да се възползват от това, че бизнесът получава широко рекламираната от енергийния министър Драгомир Стойнев глътка въздух и да поискат от потребителите на свободния пазар промяна в договорите в посока поскъпване на продажната цена на тока с половината от намалението на таксата пренос. Индустрията била предупредена, че ако не се съгласи на преговори, ще се задейства клаузата за едномесечно предизвестие за прекратяване на контракта и ще бъдат обявени нови търгове за продажба на електроенергията от двете държавни централи, твърдят от федерацията пред Mediapool. В последните две години тези търгове се провеждат с обявяване на минимална начална цена за мегаватчас, която дружествата сами определят по неясно какви критерии.

Според трите организации подобни действия противоречат на пазарната логика и ще засегнат не само техните членове, но и още 3 хиляди малки и средни предприятия, които с влезлите миналата година законови поправки също бяха извадени на свободния пазар. В разпространено до медиите и изпратено до министър Стойнев, до председателя на ДКЕВР Боян Боев и директорите на двете централи Иван Генов и Живко Динчев писмо се посочва, че "ревизията на сключени договори сериозно ще наруши крехкото доверие в пазара".

"Финансовият ефект от подобно преразглеждане на ценовите условия ще е около 3 млн. лева повече приходи за централите общо за 5 месеца, но за над 3 хиляди предприятия, работодатели и техните стотици хиляди служители в страната това означава повишаване цената на електроенергията за индустрията с между 2% до 5%", смятат още организациите. Според тях това е "христоматиен пример за злоупотреба с монополно положение" и санкцията на Комисията за защита на конкуренцията и генерална дирекция "Конкуренция“ на ЕК ще е многократно по-голяма от финансовите ползи за двете държавни централи.

"Допълнително ще се генерира финансов риск и загуби в следствие на реализиране на по-малки количества електроенергия, администриране на предоговарянето, пропуснати приходи и ползи за всички по веригата на енергийните доставки и свиване на индустриалното производство", пишат още индустриалците.

В писмото им се казва още, че "с направеното предложение, БЕХ, чрез АЕЦ „Козлодуй“ и МИ2 засилва усещането, че финансовите дефицити в енергетиката ще се компенсират през цената на електроенергията за индустрията". Това, според предприятията, по никакъв начин не кореспондира с предизборното обещание за предвидимост на средата и политиките.

mediapool.bg