Кламер БГ - Бизнес новини: Държавните фирми бавят избора на обслужващи банки

Държавните фирми бавят избора на обслужващи банки

Бизнес

|
Вт, 04 Фев 2014г. 19:15ч.
Държавните фирми бавят избора на обслужващи банки

Седем месеца след като служебното правителство на Марин Райков прие наредба за избор на обслужващи банки за фирмите с над 50% държавно участие, за да се прекъсне практиката на прекомерна концентрация на държавни средства в една или няколко банки, се оказа, че неголяма част от дружествата са спазили изискването да изберат банка с конкурс, така че в една институция да няма повече от 25% от средствата им.

Справка към края на януари т. г. показва, че само няколко министерства са поместили на сайтовете си разпределението на парите на държавните фирми под шапките им в банките към края на миналата година. А само в едно министерство - на отбраната - дружествата са направили избор на кредитни институции, така че във всяка избрана банка да няма повече от 25% от средствата на едно дружество.

Парите на "военните" фирми са предимно в ЦКБ

Държавните дружества към Министерството на отбраната (МО) залагат предимно на Централната кооперативна банка (ЦКБ), става ясно от справка на ведомството.

Най-голямото дружество към МО ТЕРЕМ, с нетни средства над три милиона лева, се е спряло на осем финансови институции – ЦКБ, ДСК, БАКБ, ПИБ, КТБ, Райфайзен банк, Алфабанк и Банка Пиреос.

"Интендантско отслужване" е избрало Централна кооперативна банка и Райфайзенбанк (България), а "Снабдяване и търговия" - Корпоративна търговска банка (КТБ).

"Армстройинвест", охранителната фирма "МОБА"и Военно издателство също разчитат на Централна кооперативна банка (ЦКБ).

"Проно" ЕООД пък е избрало за обслужваща банка Уникредит Булбанк

Райфайзенбанк АД и Първа инвестиционна банка (ПИБ) обслужват ДКЦ "Свети Георги Победоносец" Бургас, Райфайзенбанк – ДКЦ "Здраве 2000", Стара Загора

ДКЦ "Свети Георги", Хасково е избрало ОББ, Уникредит Булбанк и Райфайзенбанк. Балнеосанаториумът "ВИТА", Велинград - Централна кооперативна банка, а балнеосанаториумът "Света Богородица", с. Нареченски бани - Societe Generale Експресбанк.

Транспортни фирми тепърва ще разбиват концентрацията на средства

В Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията държавните фирми с разполагаеми средства над 3 млн. лв. всяка, все още не са решили въпроса с избора на банки и диверсификация на средствата в различни кредитни институции според изискванията на наредбата.

Така НКЖИ държи 87.98% от средствата си в банка Алианц, където са и всичките пари на дружество "ТРЕН".

Летище София държи 26.85% от средствата си в КТБ, БДЖ - 26.52% в Юробанк (Пощенска банка).

Варненското пристанище има две обслужващи банки - Експресбанк, в която държи 37.18% от парите си, и Алианц - 25.35%.

Държавната компания "Информационно обслужване", която е преброителят на всички избори досега, държи 75.8% от парите си в ЦКБ. Според информацията на сайта на министерството, дружеството е провело една процедура за избор на обслужващи банки, не си е харесало офертите и ще проведе втора процедура.

В Министерството на земеделието две държавни предприятия - Североцентралното и Югоизточното - трябва да решат въпроса с избора на банки, защото първото държи 32% от парите си в Юробанк, а второто - 36% в ЦКБ и 32% в КТБ.

Според съобщенията на страницата на Министерството на икономиката и енергетиката всички държавни дружества са с обявени процедури за избор на обслужващи банки. Дружествата от енергетиката боравят с големи средства и е от значение диверсификацията на тези средства, които миналата година бяха концентрирани основно в една банка - Корпоративна търговска банка. Впрочем по признание на служебния министър Райков към средата на миналата година 54% от всички средства на държавните компании бяха в КТБ.

Това именно предизвика общественото недоволство и съмненията, че властта фаворизира тази и още няколко определени банки, като кара държавни дружества да влагат парите си в тях.

Конкурси за определяне на обслужващи банки са обявили и дружествата под шапката на Министерството на здравеопазването. Това са основно болнични заведения.

mediapool.bg