Кламер БГ - Бизнес новини: Държавната оръжейна фирма "Кинтекс“ очаква двоен ръст на износа си

Държавната оръжейна фирма "Кинтекс“ очаква двоен ръст на износа си

Бизнес

|
Пет, 17 Ян 2014г. 17:09ч.
Държавната оръжейна фирма "Кинтекс“ очаква двоен ръст на износа си

Двоен ръст на износа си през тази година очаква държавното оръжейно дружество "Кинтекс", съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката в петък след среща на зам.-министъра Анна Янева с ръководството на фирмата и шефа й Антон Салджийски.

От ведомството посочват, че след като в началото на 2013 г. фирмата е била в затруднено положение, сега тя можело да се похвали, че е приключила миналата година на печалба.

"Средният обем на износ на българско оръжие и боеприпаси за последните години е в рамките на около 300 млн. евро", пише в съобщението. В него се допълва, че "Кинтекс" има готовност за нови договори в традиционно силни за износа чуждестранни пазари като Алжир и Индия, с които от години се поддържат добри търговски отношения. Държавното оръжейно дружество разчита и на реекспорта, който се осъществява предимно с Украйна и достига до 30% от износа в определени години.

"Кинтекс“ е създадено през 1966 г. като специализирано предприятие за търговия с военно имущество, а през 1992 г. е трансформирано в акционерно дружество, в което всички акции са собственост на държавата. Има генерален лиценз за износ, внос и реекспорт на продукция зa армията и полицията, като е специализиран в износа на продукция на българската отбранителна и машиностроителна промишленост и за всички родове войски. Вече 45 години компанията изпълнява договори за доставка на военно-техническа продукция, въоръжение и боеприпаси, както и инженерни проекти за страни в Африка, Азия и Близкия изток.

mediapool.bg