Кламер БГ - Бизнес новини: Държавната банка за развитие ще участва в реиндустриализацията на икономиката

Държавната банка за развитие ще участва в реиндустриализацията на икономиката

Бизнес

|
Вт, 25 Фев 2014г. 14:43ч.
Държавната банка за развитие ще участва в реиндустриализацията на икономиката

Държавната банка за развитие ще участва в програмата за реиндустриализация на икономиката. Първата крачка е създаването на фонд за дялови инвестиции, който ще подпомага стартиращи иновативни предприятия, каза изпълнителният директор на банката Билян Балев. Той уточни, че във възстановяването на фалиралия торов завод "Химко" или в "Марица Изток 2", например, банката няма да участва.

Ръководството на държавната кредитна институция, което беше назначено от сегашното правителство, представи новия си продукт за експортно финансиране, който пуска на пазара.

Засега само идея, но по-различна от Elevan и LAUNCHub

Не е ясно кога реално ще заработи новият фонд за дялови инвестиции на Българската банка за развитие (ББР). Такава възможност има в Закона за ББР, но и до момента такова дружество не е създадено, каза Балев, без да се ангажира със срок дали ще се случи.

Идеята е да се създаде дружество с капитал между 10 и 25 млн. лв., което ще отпуска първоначален капитал за стартирането на една добра иновативна идея, по думите на Балев. Срещу това ББР влиза в стартиращата компания с дял, който после ще се трансформира в дълг.

Различното от фондовете Elevan и LAUNCHub, които подпомагат стартиращи компании във високите технологии, е, че фондът на банката ще отпуска и кредити на дружествата, обясни Балев.

При Elevan и LAUNCHub след първоначалното финансиране проектите, които покажат устойчивост и перспектива за развитие, впоследствие получават допълнително финансиране от рисковите фондове.

Държавната банка с визия за европейските средства

"Има възможност ББР да участва като консултант по схемите за финансов инженеринг по оперативна програма "Иновации и Конкурентоспособност" в периода 2014-2020 г., има вариант и да бъде на мястото на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Кой от двата варианта ще бъде избран, е в правомощията на правителството. ББР изпълнява правителствената политика за насърчаване на малките и средните предприятия и не е в позицията да има амбиции за едно или друго нещо". Това каза главният изпълнителен директор на банката Димо Спасов на въпрос на Mediapool какви са амбициите на банката за управление на финансовите инструменти през този програмен период.

През изминалия период 2007-2013 г. по инициативата JEREMIE бяха отпуснати 350 млн. евро по различни схеми за финансов инженеринг, които се управляват от ЕИФ.

Създадените по JEREMIE фондове за дялово участие претърпяха неуспех и се оказаха неработещи структури у нас, отбеляза Билян Балев.

Първоначално бяха създадени три фонда за дялови инвестиции – рисков, за растеж и мецанин. Те не успяха да наберат необходимия капитал за започване на дейност, като още правителството на ГЕРБ закри фонда за растеж, а другите два и до момента нямат нито една направена инвестиция.

Забавеното преструктуриране на ББР бави и новите продукти за бизнеса

След идването на власт на новото правителство беше сменено ръководството на ББР с аргумент за преструктуриране на банката и пускането на пазара на нови продукти, които да подпомогнат малкия и средния бизнес.

По време на срещата с бизнеса преди две седмици вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева обяви, че преструктурирането малко се позабави, както и пускането на продуктите.

Във вторник ББР представи първата си специално разработена програма за подкрепа на експортно-ориентираните фирми. От кредитите ще могат да се възползват български и чужди износители на български стоки или техните банки. Лихвеният процент по кредитите е 6 на сто. За фирмите износители със застраховка от Българската агенция за експортно застраховане е предвидена префернциална лихва от 3.5%.

Следекспортните заеми са предназначени за български износители и има за цел да финансира износа на български стоки и услуги. Заемът може да финансира до 100% от стойността на договора за износ при двугодишен период на погасяване или до 85% от неговата стойност при по-дълъг период, но не повече от 5 години.

За пет месеца ББР е раздала кредити на малкия и средния бизнес за 150 млн. лв., като средно една компания е получила по 1 млн. лв., каза Димо Спасов. Най-много кредити са получили транспортни и строителни компании.

Още през януари в Министерския съвет е внесена стратегията за развитие на ББР, като очакваме документът да бъде одобрен от правителството, каза Балев. Не става ясно защо се бави неговото одобрение.

mediapool.bg