Кламер БГ - Бизнес новини: Държавата търси 200 чиновници, бизнесът – шивачи и машинни оператори

Държавата търси 200 чиновници, бизнесът – шивачи и машинни оператори

Бизнес

|
Пон, 31 Март 2014г. 16:41ч.
Държавата търси 200 чиновници, бизнесът – шивачи и машинни оператори

След чистката в различни ведомства в момента държавата търси около 200 чиновници в администрацията, докато бизнесът – шивачи, машинни оператори в текстилното производство, работници в селското, горското и рибното стопанство. Това показват данните на Агенцията по заетостта и специализирания регистър с вакантните длъжности към Министерския съвет.

В същото време най-търсените специалисти след пет години у нас ще са програмисти, инженери, лекари, учители, оператори на машини, сервитьори, шофьори и готвачи. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който представи данните по европроекта "Изграждане на система за прогнозиране на потребностите от работна сила".

Към края на 2018 г. заетостта се очаква да се увеличи средно с около 5% до малко над 3 млн. души. В по-дългосрочен план обаче ще започне да се чувства въздействието на негативните демографски тенденции и се очаква намаление на заетостта с почти 4% в периода 2019-2028 г., сочи проучването.

Според проучването за 8.6% от новите работни места ще са нужни хора с начално и основно образование, за 70.2% ще се иска средно, а за 21.2% - висше образование. Дипломата за висше образование осигурява 90% заетост, каза Адемов.

Заплата от 2450 лв. за експерт в ГРАО

Отворените конкурси в централната администрация и структурите към нея са около 200 до средата на април. Кадри се търсят по всички етажи на властта в най-различни ведомства, сочат данните в специализирания регистър с вакантните длъжности към Министерския съвет.

Най-примамливото място със заплата до 2450 лв. е за експерт в дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие. Дирекцията е отговорна за съставянето на избирателните списъци за предстоящите европейски избори на 25 май и се очаква да има доста работа.

Над 2000 лв. ще е заплата за одитор в Министерството на културата. До около 1600 лв. пък предлагат в здравното ведомство за директори на две дирекции.

Най-голяма криза за кадри има в администрацията на затворите, които са пуснали 50 обяви за спешно набиране на служители в няколко подразделения в страната. Освен надзиратели се търсят и зъболекари, които да се грижат за лишените от свобода срещу заплащане от 829 лв. месечно.

Митниците също набират експерти срещу значително по-скромно заплащане - по около 700 лв. на месец. Квалифициран служител търси и Комисията по хазарта за дирекция "Контрол и правни дейности".

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране е обявила конкурс за шеф на дирекция "Контрол и решаване на споровете".

Заплата от 10 000 лева за мениджъри в частния бранш

В частния бранш в момента са обявени две позиции за мениджъри със заплата 10 000 лв. месечно, показват данните на Агенцията по заетостта.

Като най-търсени в реалната икономика в момента се очертават шивачите и операторите на машини в текстилното производство с 1270 заявени свободни места. Повече от 940 места са свободни в селското, горското и рибното стопанство.

Продължава да е голям и броят на незаетите места за продавачи в магазините – близо 850, както и за готвачи и помощни в производството на храни – близо 790 места.

Свободните места за сервитьори и бармани са 490 места, а за работници в преработващата промишленост – над 750.

По данни на НСИ безработните в страната са близо 440 хил. души, което е 13% от трудоспособното население. Интересно е, че в бюрата по труда като търсещи работа са се регистрирали и 3307 заети, 2705 пенсионери и 1116 учащи се.

Работа в Португалия и Дания

Работници за бране на грах в Португалия и Дания набира чрез Агенцията по заетостта датският работодател Greenpeas (www.greenpeas.dk). Заплащането в Португалия е 502 евро месечно. Има бонуси за хранене и за празнични дни, както и допълнително възнаграждение от 0.35 евро/кг при надвишаване на определената норма. В Дания заплащането е фиксирано за количество набрана продукция – 0.60 евро/кг.

Работниците първо ще заминат за Португалия, където ще останат от края на април до края на май, а след това ще работят в Дания - до края на август. Има възможност за удължаване на договора до средата на декември с работа отново във ферма в Португалия.

Кандидатите трябва да имат опит в селскостопанската работа. Изисква се да са физически издръжливи, да говорят английски език, както и да умеят лесно да се приспособяват към съжителстване и работа с хора от различни нации.

Желаещите кандидати трябва да изпратят автобиографията си на английски език на електронната поща d.piryankova@az.government.bg С одобрените кандидати работодателят ще проведе лични интервюта на 11 април, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Търсени професии след 5 години

Най-търсените специалисти след пет години у нас ще са програмисти, инженери, лекари, учители, оператори на машини, сервитьори, шофьори и готвачи. Това каза социалният министър Хасан Адемов, който представи данните по проекта за изграждане на система за прогнозиране на потребностите от работна сила, реализиран по програма "Човешки ресурси".

Очакванията са заетостта в страната към 2018 г. да нарасне с 5% и работещите да са 3 034 800 души, каза Адемов.

Нови работни места ще се откриват най-вече в секторите търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, в образованието, строителството, производството на текстил и други.

През 2019 г. около 130 000 висшисти ще работят на позиции, изискващи по-ниска степен на образованието, каза Искрен Ангелов, ръководител на проекта. Докато в по-старите членки на ЕС това не може да стане, защото работодателят е длъжен да плаща за по-високата квалификация на служителите.

mediapool.bg