Кламер БГ - Бизнес новини: Държавата се отказа от закъсалото "Ремотекс", но ще купува "Химко"

Държавата се отказа от закъсалото "Ремотекс", но ще купува "Химко"

Бизнес

|
Съб, 05 Апр 2014г. 18:31ч.
Държавата се отказа от закъсалото "Ремотекс", но ще купува "Химко"

Държавата се отказва да купи закъсалото дружество "Ремотекс-Раднево", но не и фалиралия торов комбинат "Химко". Това стана ясно от изявления на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

За купуването на двете фалирали частни компании в началото на годината беше регистрирано дъщерно дружество на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) – "Енергийна инвестиционна компания" с капитал от 50 хил. лв., който в последствие трябваше да бъде увеличен до 50 млн. лв.

Огромните дългове и неясноти по отношение на реалното състояние на "Ремотекс" са причината държавата да се откаже от придобиването му, каза Стойнев в Бургас. В петък в отговор на парламентарен въпрос той заяви, че БЕХ

ще участва във втория търг за продажбата на "Химко", на който се очаква цената да бъде около 22 млн. лв.

Работниците на "Ремотекс" в "Мини Марица-изток"

Министърът на икономиката обеща работниците от "Ремотекс" да бъдат наети в държавното дружество "Мини Марица-изток" в поделение, което ще се занимава с ремонтните дейности.

Към ноември 2013 г. на работа в дружеството бяха около 660 работници. Тогава те се вдигнаха на протест, защото не бяха получавали заплатите си повече от половин година, като задълженията към тях възлизаха на 3.5 млн. лв. Стойнев не уточни колко работници от "Ремотекс" ще бъдат наети в мините.

"Най-ценното на дружеството са хората. Те са квалифицирани и с опит. В държавните мини има необходимост точно от такива кадри", аргументира се Стойнев. Освен това така ще се затвори процесът и ремонтните дейности, които са необходими в мините, ще бъдат извършвани от квалифицирани служители, допълни той.

Близо три месеца икономическият министър обясняваше как държавата ще купува закъсалото предприятие. В края на февруари от БЕХ признаха, че има значителни разминавания между очакваната от собственика цена и предложената й от държавата. Официално не беше съобщено колко пари искат собствениците, но неофициално се появиха информации за десетки милиони.

Частната компания "Ремотекс - Раднево" е наследник на бившия ремонтен завод на "Мини Марица-изток", който беше приватизиран през 2002 г. от "Полет 21". Негови собственици в момента са Сабин Спахиев и Галин Неделчев. Държавните мини са основния клиент на дружеството, като с поръчките си осигуряват 76% от приходите на дружеството, според последния публикуван финансов отчет за 2012 г. Оборотът на компанията е бил 29 млн. лв., а загубата 4.9 млн. лв. Най-големият кредитор на "Ремотекс" е Първа инвестиционна банка с дългове за около 15 млн. лв.

Стойнев:"Химко" е в добро състояние и има бъдеще

За разлика от "Ремотекс" държавата не се е отказала да купува фалиралия частен комбинат "Химко" и ще участва във втория търг, който предстои да се насрочи от частен съдебен изпълнител, стана ясно от думите на Стойнев в петък.

Той поясни, че държавата не се е явила на първия търг, защото първоначалната цена е била прекалено висока.Той се проведе на 19 март с като всичките земи, сгради, инфраструктура, производствени съоръжения и машини и оборудване на предприятието бяха оценени на 28.6 млн. лв. , но никой не се яви.

Според Стойнев "състоянието на

"Химко" - Враца е добро и то има бъдеще". "Нашите разчети показват, че предприятието може да бъде печелившо", повтори за пореден път икономическият министър.

През седмицата по време на блиц контрола в енергийната комисия Стойнев изненада всички, като каза, че за дружеството има интерес от частен инвеститор, но той искал да го купи от държавата. Икономическият министър не обясни, защо частникът не участва в търга, а държи да го купи от държавата.

mediapool.bg