Кламер БГ - Бизнес новини: Държавата купува до 19% от ПИБ за 140 млн. лв.

Държавата купува до 19% от ПИБ за 140 млн. лв.

Бизнес

|
Пет, 12 Юни 2020г. 14:20ч.
Държавата купува до 19% от ПИБ за 140 млн. лв.

Държавата ще придобие малко под 19% от капитала на ПИБ и ще плати за него до 140 млн. лв. Участието ще се случи през Българската банка за развитие.

Това стана ясно от изказване на брифинг в петък на финансовия министър Владислав Горанов. Кабинетът се събра на извънредно заседание, на което бе приет доклад за участието на Българската банка за развитие (ББР) в покупката на дела от ПИБ.

Владислав Горанов за пореден път обяви, че мотивът за участието на държавата в капитализацията на ПИБ е, че това е последното изисквание на евроинституциите, което България още не е изпълнила, за да се присъедини към Банковия съюз на ЕС и чакалнята за еврото ERMII.

Частната банка ще бъде капитализирана на пазарен принцип с общо 200 млн. лв., като остатъкът над 140 млн. лв. ще бъде платен от неизвестни засега частни инвеститори.

По думите на премиера Бойко Борисов държавата влиза в ПИБ с уговорката един ден банката да изкупи обратно акциите си "с лихвите". "Важното е да се знае, че по-късно ПИБ ще изкупи обратно акциите, и то с лихвите. Изрично да бъде записано", заяви Борисов на правителственото заседание. Не стана ясно обаче къде ще бъде "записана" тази уговорка и каква е юридическата й стойност.

Министър Емил Караниколов обясни, че Европейската комисия е поискала държавното участие в капитализацията да бъде сведено до максимум 70% с цел транзакцията да не се счита за държавна помощ. Така че, за операцията няма да има нужда от допълнително одобрение от Европейската комисия.

Държавата, както и неизвестните засега частни инвеститори в ПИБ, имат срок до 25 юни да внесат парите.

Финансовият министър направи подробна обосновка на емисионната цена на акциите от ПИБ – 5 лв. за брой при пазарна цена на борсата от 2-3 лв.

Според Владислав Горанов борсовата цена не е най-адекватният измерител на стойността на книжата на ПИБ, тъй като българската борса е с много слаба ликвидност и това обезценява книжата на компаниите, които се търгуват там, с до 50%. За цената от 5 лв. е правен подробен сравнителен анализ с цената на други големи банкови сделки от последните години у нас – за придобиването на ОББ, SG Експресбанк и Пиреос. Проучен е и банковият пазар в Централна и Източна Европа. Анализирани са и характеристиките на пазарната позиция на ПИБ. Анализът е установил справедлива цена от 5.93 лв., която е предложена на инвеститорите с около 15% отстъпка.

mediapool.bg