Кламер БГ - Бизнес новини: Държавата и общините ще си поделят глобата за екопроектите с нарушения

Държавата и общините ще си поделят глобата за екопроектите с нарушения

Бизнес

|
Четв, 06 Март 2014г. 20:16ч.
Държавата и общините ще си поделят глобата за екопроектите с нарушения

Финансовата санкция по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) заради допуснатите нарушения при възлагането на обществените поръчки за изпълнението на екопроекти да се сподели между държавата и общините ще поиска министърът на околната среда от финансовото министерство. Това съобщи Искра Михайлова пред Националното сдружение на общините. Тя не уточни какво разбира под споделяне на отговорността и дали корекцията от 40 млн. евро се дели по равно между общините и държавата.

Въпросът с финансовата корекция по ОПОС е изключително важен за общините, както и за размразяването на спрените плащания по програмата. Категорично сме против санкции на всички общини, каза Донка Михайлова, кмет на Троян.

Върви се към налагане на плоска финансова корекция по програмата за периода 2010 – 2013 г., каза Искра Михайлова. По думите й тя ще настоява тя да е 10% върху изплатените средства през този период, което е около 40 млн. евро.

Личното ми мнение, е че държавата трябва да поеме своята отговорност, каза екоминистърът. Аргументите й са, че от тези 252 договора за обществени поръчки 90% са минали на предварителен контрол през Агенцията за обществени поръчки. Поне половината от тях са били обжалвани и са минали през Комисията за защита на конкуренцията, като още 50% от тях са стигнали до съда, който се е произнесъл, че няма нередности. "Знам, че тези сметки ще ми изядат главата, но аз си ги поддържам", каза Михайлова пред кметовете, които я аплодираха.

Тя обаче не се ангажира със срок кога ще има ясно решение по случая със спрените пари по ОПОС. Според екоминистъра няма забавяне и се отговаря на всички писма на Брюксел. Неотдавна ЕК се оплака, че не е получила отговор от българските власти и заплаши окончателно да спре парите по ОПОС.

Нови проблеми с програмата – изчезнали документи

Междувременно при проверките са изскочили нови проблеми по ОПОС. При последния системен одит на управляващия орган и изпълнението на програмата е отчетено, че системите за контрол не функционират достатъчно добре и допуснатите грешки са 4.1% при допустим праг от 2%. Одиторите са установили още липси на документи (оценителни листове) в досиета на общините от 2008 г., заради които може да се стигне до сериозни финансови корекции, предупреди Добринка Михайлова, директор на изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС" по време на заседание на парламентарната комисия по еврофондовете.

И при предишен системен одит е направена подобна констатация, че липсват документи, като са дадени препоръки за подобряване на системата. Препоръките са изпълнени и в новите досиета от 2009 г. насам липси не са установени, каза Добринка Михайлова.

Според нея, ако липсващата документация от 2008 г. не се намери, това ще има финансово отражение върху програмата. Тя не се ангажира какво ще е то, защото има срок екоминистерството да се поправи и освен това все още не е готов окончателният одитен доклад. Изчаква се да приключат проверките на проектите, които започна Управляващият орган, а след това одитната агенция ще прецени по кои проекти и тя да направи проверки, каза шефката й.

Според Искра Михайлова няма липсващи или изчезнали документи, а става въпрос за разместване по папките. За нас това е сигнал за подобряване на архивирането на документите, който ние ще изпълним, каза екоминистърът и изрази увереност, че нови санкции няма да има.

mediapool.bg