Кламер БГ - Бизнес новини: Държавата и общините без право на договори с офшорки

Държавата и общините без право на договори с офшорки

Бизнес

|
Пет, 28 Март 2014г. 16:29ч.
Държавата и общините без право на договори с офшорки

Държавата, общините, както и техни дружества да не могат да влизат в договорни отношения с офшорни компании с неясна собственост. Това е едно от предложенията за промени в закона за офшорките, внесено от петима депутати от левицата, начело с Георги Кадиев.

Фирмите без ясен собственик да нямат право на издаване на сертификат за инвеститор, а компаните, които се търгуват на борсата, са задължени да оповестят собствениците си, са другите предложения на депутатите.

Дава се половин година на фирмите, за да приведат дейността си с изискванията на Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици, както е пълното наименование на закона за офшорките.

Парламентът прие закона за офшорките по предложение на депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев в края на миналата година, като влезе в действие от 1 януари 2014 г. Поводът беше опитът за покупка на най-големия пенсионен фонд "Доверие" от офшорна компания. С приемането на закона се забрани участието на офшорки в концесии, приватизации и обществени поръчки. Целта на закона беше още да излязат наяве собствениците на офшорни дружества, които държат ключови отрасли от икономиката, но това така и не се случи.

"Въпреки че законът беше приет съвсем наскоро, в обществото вече имаше няколко случая, които показаха, че списъкът на обхванатите от закона ограничения не бива да се възприема като окончателен, а трябва да се актуализира и допълва според възникващите нужди в обществото", смятат вносителите на промените - депутатите от БСП Георги Кадиев, Георги Анастасов, Страхил Ангелов, Таско Ерменков и Петър Мутафчиев.

Мистериозният собственик на "Булгартабак"

Заради мистериозния собственик на "Булгартабак" депутатите предлагат държавата, общините, както и държавните и общински фирми, да не могат да влизат в договорни отношения с офшорни фирми с неясна собственост. "Това ще намали съмненията за корупция и задкулисие при обществените поръчки в допълнение с вече заложените ограничения за участие в приватизация, продажба на имоти и концесии", смятат депутатите от БСП.

Тази промяна стана необходима след като в обществото стана ясно, че офшорна фирма с неясен собственик, свързвана с "Булгартабак", сключва договори с всички големи общини в страната за наемане на множество търговски обекти, като така влияе на свободната търговия и става ключов наемател за много от общините", изтъкват в мотивите си депутатите. Става въпрос за веригата Lafka, чийто поход тръгна от от областните градове по морето, които се управляват от ГЕРБ, като Бургас, Варна, Добрич, както и в общински центрове на ДПС като Кърджали.

Случаят "Карадаре"

Заради случая "Карадере" фирми с неясен собственик не могат да получават сертификат за инвеститор клас А, Б, В или приоритетен инвестиционен проект по закона за насърчаване на инвестициите, искат още депутатите.

"Самата идея за ключови инвеститори в страната, създаващи работни места и правещи големи инвестиции, върви ръка за ръка с идеята за стабилност на инвестициите в страната, което е в пълно противоречие с анонимността на собствениците на тези инвеститори. Случаят с инвеститорите в "Карадере" е само илюстрация на необходимостта от тази законова промяна", мотивират се петимата депутати от БСП.

Третата предложена промяна от тях засяга публичните дружества в страната, които се търгуват на брсата.

"Законовата възможност публични дружества да бъдат придобивани от фирми с неясен собственик е притеснителна, тъй като създава предпоставки за спекулации и скрита собственост. В публичните дружества участие имат и немалък брой физически лица, пенсионни фондове, банки и запазването на прозрачността в тази сфера е предпоставка за по-доброто гарантиране на средствата на българските граждани както директно, така и индиректно чрез банковите влогове и пенсионните фондове", посочват депутатите.

mediapool.bg