Кламер БГ - Бизнес новини: Държавата вероятно ще поеме част от евросанкциите за общините

Държавата вероятно ще поеме част от евросанкциите за общините

Бизнес

|
Вт, 11 Фев 2014г. 13:07ч.
Държавата вероятно ще поеме част от евросанкциите за общините

Държавата ще поеме част от финансовите корекции, които трябва да плащат на Европейската комисия, общините, допуснали нарушения при изпълнение на европейските проекти. Това обаче ще става само в случаите, когато виновни за нарушенията са и държавни органи, съобщи финансовият министър Петър Чобанов във вторник. Поводът е възкресената миналата седмица от екоминистъра Искра Михайлова идея за създаване на държавен фонд, който да поеме погасяването на част от бъдещите финансови санкции за общините, които ги заплашват заради установени нарушения при провеждането на обществени поръчки по европейски екопроекти.

Такъв фонд няма да има през тази година, тъй като вече е приет законът за бюджета, каза финансовият министър. Все пак се коментират няколко варианта и засега най-вероятно държавни пари за финансовите корекции ще получат тези общини, при които нарушението е и по вина на държавни органи, стана ясно от обяснението на Чобанов. Още не е ясно кой вариант ще се приеме, това ще се реши в диалог с Националната сдружение на общините.

Въпросът обаче трябва да се реши максимално бързо заради корекциите по оперативната програма "Околна среда", за които ние преговаряме да са 40 млн. евро, но е възможно да стигнат и 100 млн. евро.

Финансовият министър представи "една по-различна сметка" за разпределението на бюджета от 500 млн. лв. от държавния инвестиционен фонд. Според неговите сметки, 125 млн. лв. от ресурса отиват за общини на ГЕРБ, което е 36 на сто от всички пари. "Няма предварителни списъци, не сме имали намерение да раздаваме предизборни пари, ако някой го тълкува по този начин, то тогава сме подпомогнали и ГЕРБ", коментира Чобанов обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че пари от държавния фонд са дадени само на приближени на властта кметове.

mediapool.bg