Кламер БГ - Бизнес новини: Държавата вдига отново цената на въглищата без да казва какво ще става с тока

Държавата вдига отново цената на въглищата без да казва какво ще става с тока

Бизнес

|
Нед, 11 Май 2014г. 22:37ч.
Държавата вдига отново цената на въглищата без да казва какво ще става с тока

Цената на въглищата, добивани от "Мини Марица Изток", ще бъде увеличена. Те ще поскъпнат от 75 на 77 лева за тон от юли, когато е началото на новия регулаторен период, обяви в неделя енергийният министър Драгомир Стойнев по време на посещение в Раднево.

Това е второто увеличение за година, което, според правителството, ще помогне за допълнително финансово стабилизиране на мините. През лятото на 2013 цената на въглищата бе увеличена от 71.5 лева на 75 лева.

В трите рудника на Мини "Марица изток" работят над 7000 души.

Не се съобщава дали министър Стойнев е коментирал предизборно и как новото поскъпване на въглищата ще се отрази на цената на тока, която досега също вървеше надолу, докато държавни енергийни дружества начело с НЕК са в предфалитно състояние.

Въглищата съставят над половината от енергийните ресурси за производство на електроенергия и по-високата им цена би означавала и поскъпване на електроенергията в ТЕЦовете, в които въглищата формират около 75-80% от цената.

По-късно в неделя Драгомир Стойнев и лидерът на БСП Сергей Станишев дадоха пресконференция в Стара Загора, на която заявиха, че българската енергетика не е за продажба и може да се развива, предаде БТА. Да запазим "Мини Марица-изток" - сърцето на българската енергетика, прокламираха двамата социалисти.

Сергей Станишев повтори обвиненията си към предишното управление на ГЕРБ, което, по думите му, водило политика на умишлен фалит на източно-маришките мини и бърза

приватизация. Така той обясни спирането на износа на електроенергия от правителството на Борисов, което е довело до тежкото състояние на рудниците. Само за една година кабинетът на Пламен Орешарски успя да постигне баланс в енергийната система, такса пренос от 33 лева е паднала на 6 лева, а износът на електроенергия е нараснал 100 на сто, посочи изтъкна Стойнев.

В неделя той посети четвърти път "Мини Марица-изток". С него бяха Сергей Станишев и областният управител на Стара Загора Живка Аладжова и заедно разговаряха с миньорите, синдикатите и ръководството на най-голямото държавно въгледобивно дружество.

Производствените резултати показват ръст 37 на сто, рудниците работят на пълна мощност, а напрежението сред миньорите е преодоляно. Преди една година се говореше за оцеляване на "Мини Марица -изток", а сега за инвестиции, отчете Стойнев.

Стратегията за енергетиката е готова и ще бъде предложена за разискване в парламента след евроизборите, съобщи той.

mediapool.bg