Кламер БГ - Бизнес новини: Дълговете на НЕК към АЕЦ "Козлодуй“ паднали до 110 млн. лв.

Дълговете на НЕК към АЕЦ "Козлодуй“ паднали до 110 млн. лв.

Бизнес

|
Пет, 28 Фев 2014г. 18:56ч.
Дълговете на НЕК към АЕЦ "Козлодуй“ паднали до 110 млн. лв.

Задълженията на "Националната електрическа компания“ (НЕК) към АЕЦ "Козлодуй“ са намалели от 350 млн. лв. в средата на 2013 г. на 110 млн. лв. в момента, като в сумата влизат стари и текущи плащания. Това съобщи пред журналисти в петък изпълнителният директор на ядрената централа Иван Генов.

Това е станало през схема за изплащане на стари дивиденти на АЕЦ "Козлодуй“ към собственика му "Българския енергиен холдинг“ и чрез сключване на договор за разсрочено плащане на 94 млн. лв., които трябва да бъдат погасени до края на 2014 г.

Генов похвали настоящото правителство за премахването на таксата пренос на електроенергия при износа й, която бе вкарана в общата цена на тока. Това позволило на атомната централа само за един месец след промяната на ценообразуването то 1 август да изнесе директно толкова електроенергия, колкото за всичките седем месеца преди това. Така от загуба с близо 6 млн. лв. за първото полугодие на 2013 г. накрая дружеството излязло на печалба от 38 млн. лв.

АЕЦ "Козлодуй“ няма да иска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да повишава цената на тока, който продава на регулирания пазар, каза още Генов. По думите му това, че тарифите били под себестойността им, не било толкова голям проблем, защото дружеството компенсира тези загуби с приходите си от свободния пазар, където цените са по-високи. Той даде за пример как през миналата година на регулирания пазар централата е продала 56 на сто от енергията си и това й е донесло приходи от 44 млн. лв., докато за пласирането на 44 процента от продукцията си на свободния пазар е вкарала в сметките си 56 млн. лв.

mediapool.bg