Кламер БГ - Бизнес новини: Дружество на Алексей Петров ще получи 10.4 млн. лева от държавата за пропуснати ползи

Дружество на Алексей Петров ще получи 10.4 млн. лева от държавата за пропуснати ползи

Бизнес

|
Вт, 11 Март 2014г. 12:21ч.
Дружество на Алексей Петров ще получи 10.4 млн. лева от държавата за пропуснати ползи

Застрахователно дружество, контролирано от Алексей Петров, е осъдило държавата за обезщетение от 9 милиона лева за пропуснати ползи, съобщи бТВ. Причината е решение от 1998 година на тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев, с което не бе предоставен лиценз на застрахователна компания "Левски Спартак".

Фирмата получава лиценз на следващата година, но почти пет години по-късно решава да съди държавата за пропуснати ползи и печели делото.

Решението на съда е влязло в сила през 2010 година, но в продължение на 3 години държавата не е плащала парите по осъдителното решение. Така общата дължима сума е набъбнала до 10.4 милиона лева с лихвите. Плащането на парите вече е заложено с държавния бюджет. Остава неясно обаче защо правителството на Бойко Борисов е отказало да плати и сега данъкоплатците ще трябва да платят с лихвите.

Докато държавата е отказвала да плати парите на Петров, прокуратурата и МВР провеждаха грандиозната акция срещу т.нар. "Октопод". За глава на "октопода" бе сочен именно Алексей Петров, който се превърна в главен герой в изказванията на тогавашния вицепремиер и настоящ заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Четири години по-късно делата срещу Петров отиват към провал.

Пред бТВ Богомил Бонев коментира, че и сега би отказал да даде лиценз на "Левски Спартак".

"Ако няма два вида документи - за произхода на капитала и за плащане, и сега бих отказал. Всъщност причината за забавения лиценз е в самия кандидат, който не сложи документацията си в ред”, обясни Бонев.

Той не е бил призован като свидетел по делото: "Който е защитавал държавата, очевидно е проспал това (да ме извика като свидетел) в защитата си, защото фирмата не е претърпяла никакви щети или пропуснати ползи, поради простата причина, че е нарушавала закона и е работила без лиценз през това време", обясни Бонев.

Делото за пропуснати ползи е заведено през 2004 година. През 2005 г. "Левски Спартак" се преименува на "Лев Инс".

mediapool.bg