Кламер БГ - Бизнес новини: До 6 години ПАВЕЦ "Чаира" ще се равнява на ядрен блок

До 6 години ПАВЕЦ "Чаира" ще се равнява на ядрен блок

Бизнес

|
Четв, 23 Юни 2022г. 08:28ч.
До 6 години ПАВЕЦ "Чаира" ще се равнява на ядрен блок

До 6 години ПАВЕЦ

Докато изграждането на парк от батерии за съхранение на ток от ВЕИ, финансиран с 1.6 млрд. лв. от плана за възстановяване, засега е само идея, "Националната електрическа компания (НЕК) навлезе в нова фаза по реализацията на дългогодишния си проект за увеличаване капацитета на Помпено-акумулираща водно-електрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира", която и в момента е най-голямата такава мощност не само на Балканите, но и в Източна Европа.

Преди седмица правителството реши да предаде на НЕК 55 имота за построяването на от години планирания язовир "Яденица", водата от който чрез подземен напорен тунел ще отива към яз. "Чаира" и така ще се увеличи обема му от сегашните 5.6 млн. куб м. на 14.6 млн. куб м.

Язовир "Чаира" е долният изравнител на хидрокаскадата "Белмекен-Сестримо-Чаира" и там работи ПАВЕЦ "Чаира", която с помпи качва събраната в едноименния язовир вода към горния изравнител – яз. "Белмекен", чийто полезен обем е 141 млн. куб. м. От там водата се пуска отново през построените ВЕЦ по каскадата – "Сестримо" и "Момина клисура". Част от каскадата е и ПАВЕЦ "Белмекен".

ПАВЕЦ "Чаира" е с проектна генераторна мощност от 864 МВ и помпена 788 МВ, което я прави най-голямата в Източна Европа. Точно в момента обаче съоръжението изобщо не работи. Спрени са и четирите му хидроагрегата. Два се в процес на рехабилитация, а един аварира при тестово натоварване при пускането му в експлоатация през март 2022 г. Инцидентът все още се разследва, а фирмата изпълнител на ремонта, български специалисти от академичната и бизнес среда изготвят анализ на причините, посочиха от НЕК пред Mediapool.

НЕК води разговори с международни компании с опит с подобни хидроенергийни съоръжения да изготвят технически изследвания на причината за инцидента. От двата хидроагрегата в процес на рехабилитация единият е минал успешно всички сухи тестове на оборудването и се подготвят водни проби, а единственият годен за работа хидроагрегат е спрян по препоръка на консорциума ABB-Voith, извършващ рехабилитацията на ПАВЕЦ "Чаира".

Кога ще заработи тази своеобразна водна батерия в сегашната си пълна мощност не е ясно, но НЕК заявява, че паралелно ще работи за пускането й в експлоатация и по строежа на яз. "Яденица", който ще позволи вливането на допълнителни 9 млн. куб. м в яз. "Чаира". Така ПАВЕЦ "Чаира" ще стане основен балансьор в електроенергийната система на България, тъй като ще може да работи 22 часа вместо досегашните 8.5 часа при пълна мощност на четирите хидроагрегата в турбинен режим.

Наличието на допълнителна вода освен това ще позволи на ПАВЕЦ "Чаира" да работи не само в дневен, но и в седмичен режим и ще се гарантира сигурност в случай на аварийно отпадане на основни базови генериращи мощности, включително един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй", чиято мощност е 1000 МВ.

Схема на връзката между бъдещия и съществуващия язовири, сх. НЕК

Наличието на "водна" батерия с подобен капацитет е необходимо и заради планираното увеличаване на инсталираните възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), чиято енергия има нужда от съхранение.

Към началото на 2022 г. оценката на необходимата инвестиция за построяването на яз. "Яденица" е за около 220 млн. евро. Предстои точната стойност на проекта да бъде актуализирана съобразно инфлационните процеси, посочват от НЕК.

Компанията вече води разговори с финансови институции за определяне на структурата на финансиране на проекта. Правителственото решение за учредяване право на строеж на НЕК върху имоти публична държавна собственост позволява определяне на конкретни параметри по отношение финансирането на проекта, допълват от държавната компания в отговор на въпроси на Mediapool.

Вече се работи за издаване на разрешение за водоползване и разрешение за строителство, което се очаква да продължи шест години като дейностите ще се изпълняват паралелно на няколко площадки.

Проектът за яз. "Яденица" получи през 2016 г. 3.12 млн. евро безвъзмездно финансиране от Механизма "Свързана Европа" за подготовката на документите за строежа.

Екоминистерството през 2017 г. одобрява оценката за въздействие върху околната среда и допуска предварителното изпълнение на проекта, но жалби пред съда блокират дейностите по нето до началото на 208 г., когато Върховният административен съд пуска строежа на съоръжението.

През 2019 г. е одобрен подробният устройствен план (ПУП) за увеличаване на обема на долния изравнител на ПАВЕЦ "Чаира" чрез построяването на язовир "Яденица и реверсивен напорен тунел за връзка с язовир "Чаира".

Вече е изготвена и техническата част от бъдещите тръжни документи за международен търг по световно признатите правила на FIDIC за възлагане на строителството. Предстои да се види кога ще бъде обявен този търг и кога ще бъде приключен, предвид възможността от блокиране с жалби пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд.

Ако всичко върви по план, до края на 2028 г. би трябвало да са факт новият язовир и увеличената мощност на ПАВЕЦ "Чаира".

Две години по-рано – до края на 2026 г. би трябвало да се реализира мащабният проект за изграждане на национална мрежа от батерии за съхранение на 6 хиляди мегаватчаса електроенергия, които да са свързани към електроенергийната мрежа. Очаква се по него ЕК да даде близо 1.6 млрд. лв., а първите съоръжения за 2 хил. Мвтч да заработят през 2024 г.

В средата на май 2022 г. енергийният министър Александър Николов, който днес е в оставка заради оттеглянето на партията "Има такъв народ" от управлението на страната, заяви пред ресорната парламентарна комисия, че първите търгове за тези батерии

"следва да бъдат публично достояние следващите няколко седмици като процедури, организация, технологии". Това все още не се е случило, макар Николов да обяви тогава, че "колкото по-бързо успеем да съхраним евтината енергия, толкова по-добре".

От Министерството на енергетиката заявиха пред Mediapool, че към момента проектът се разработва, поради което на този етап не може да се даде по-детайлна информация.

Съгласно Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени три търга за закупуване на батерии, като първият се очаква да бъде обявен в началото на 2023 г., а първите 2000 Mвтч трябва да бъдат въведени в експлоатация до средата на 2024 година, казаха от ведомството.

Предвидено е новосъздадена държавна компания да закупи батериите и да ги отдаде за ползване чрез тръжна процедура след въвеждане на необходимите промени в законодателството, касаещи разработване на механизъм за изграждане, опериране и регулиран достъп на трети страни до системи за съхранение на електроенергия чрез батерии, допълват от министерството.

За проблемите с липсата на регламенти за работа на подобни съоръжения за съхранение на ток от ВЕИ от месеци алармират енергийни експерти, но правителството или депутати все още не са инициирали такива.

mediapool.bg