Кламер БГ - Бизнес новини: До 200 млн. лева в гаранционния фонд за фермерите може да бъдат загубени

До 200 млн. лева в гаранционния фонд за фермерите може да бъдат загубени

Бизнес

|
Вт, 20 Май 2014г. 15:18ч.
До 200 млн. лева в гаранционния фонд за фермерите може да бъдат загубени

Малко повече от година преди края на усвояване на над 1 млрд. лева от гаранционния фонд за фермерите са усвоени около една десета от средствата. Към момента няма яснота какви мерки ще предприеме Министерството на земеделието, за да спаси от загуба между 100 и 200 млн. лв. европейски средства.

"Решението е политическо и не бих искала да коментирам", каза Елена Иванова, началник на отдел в дирекция "Развитие на селските райони" в Министерството на земеделието и храните.

Като един от възможните варианти се очертава пренасочването на неусвоения ресурс за финансиране на дейности, свързани с купуване на земеделска техника. Това обаче може да се случи само след разрешение от Европейската комисия, която вече официално поиска неусвоените средства да й бъдат възстановени. България оспорва това искане, по думите на зам.-министъра на земеделието Явор Гечев.

Най-голям интерес от говедари и производители на плодове и зърно

До момента най-голям интерес към продуктите от гаранционния фонд има от страна на говедари и производители на плодове и зърно. Подпомогнатите собственици на кравеферми са 84, а в сектор растениевъдство 112 фермери и фирми, от които за плодове – 39, зърно – 36, зеленчуци – 20 и билки – 7, съобщи изпълнителният директор на фонда Самуил Шидеров. Той очаква в следващите седмици да има по-голям интерес от страна на фермерите към продуктите.

Гаранционният фонд издава допълваща обезпечението гаранция до 80% от размера на заеми за проекти по мерките за модернизиране на земеделските стопанства и за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти. Фондът работи с 14 банки, които предлагат продуктите. Гаранциите, издавани от фонда, са до 10 години. Крайният срок за получаване на финансиране по схемата е септември 2015 г.

Гаранционният фонд беше създаден в края на 2011 г. с капитал от 238 млн. лв. с цел да се спасят от загуба евросредствата по правилото n+2. Реално отпускането на гаранциите и кредитите на земеделците започна едва през 2013 г.

Въпреки проведената информационна кампания за над един милион лева интересът към схемата засега остава слаб.

До момента са подкрепени 255 малки и средни предприятия, като издадените гаранции са за 100 млн. лв. при средна лихва от 6.76%, сочат данните на Националния гаранционен фонд. Половината от подпомогнатите са земеделски производители, като най-голям е интересът в Пловдив, София, Стара Загора и Сливен.

Информационна кампания за над 1 млн. лв.

За да популяризират възможностите на гаранционния фонд, от февруари до април са проведени 55 информационни срещи с 1373 фермери във всички области в страната.

Проведени са и 27 регионални пресконференции със 162 участника, 6 семинара за регионални медии с 52-ма участника и публична дискусия с 62-ма души. Това съобщиха от консорциума ДЗЗД "ПРСР Гарант", който за тази дейност ще получи 1.13 млн. лв.

Направено е и социологическо проучване сред 1031 души. Данните от него показват, че е необходима по-добра обратна връзка с фермерите и земеделските организации, както и по-голям фокус върху регионалните медии.

По време на срещите най-много въпроси са били задаване за начините и формите за допълнително финансиране, възможностите през новия програмен период и навременното провеждане на информационните кампании, отбелязаха от "ПРСР Гарант".

mediapool.bg