Кламер БГ - Бизнес новини: Доставчиците на ток отказаха да платят на НЕК

Доставчиците на ток отказаха да платят на НЕК

Бизнес

|
Пет, 28 Март 2014г. 13:18ч.
Доставчиците на ток отказаха да платят на НЕК

Доставчикът на ток в Югоизточна България ЕВН заяви в петък, че няма да плати на "Националната електрическа компания" (НЕК) исканите от нея през Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) суми, заради чието задържане регулаторът откри процедури по отнемане на лицензите както на австрийската компания, така и на чешките ЧЕЗ и "Енерго-Про".

От ЧЕЗ пък съобщиха, че от своя страна са подали в ДКЕВР жалба срещу НЕК, заради дължими от нея над 35 млн. лв. към ТЕЦ "Варна", която е част от групата на ЧЕЗ и която може да спре да работи заради недостиг на средства.

Преди ден изтече крайният срок, даден на "ЧЕЗ Електро България" да погаси 67.3 млн. лв. към НЕК, в петък изтича крайният срок и за "ЕВН България Електроснабдяване", която дължи 216.6 млн. лв., и за "Енерго-Про Продажби", чийто борч е 63.7 млн. лв. Трите дружества задържат тези суми, защото от своя страна НЕК им дължи общо около 420 млн. лв. за изкупена енергия от възобновяемите източници.

От ЕВН заявиха, че все още имат некомпенсирани разходи от НЕК към нея, свързани със задължителното изкупуване по закон на енергията от ВЕИ за периода 1 юли 2012 г – 31 юли 2013 г., и това е факт, който не се отрича от нито една държавна институция. Това давало основание на доставчика да реши как да изпълни своите договорни отношения с НЕК: или чрез извършване на плащания, или чрез прихващане на задължения срещу дължими вземания от НЕК.

От ЧЕЗ също дадоха знак, че няма да платят исканите от тях суми. В сове събощение доставчикът за Западна България посочи, че НЕК системно просрочва задълженията си не само към "ЧЕЗ Електро България“, но и към ТЕЦ "Варна“. От 2010 г. до 26 март 2014 г. държавната компания всеки месец бави плащанията си към въглищната централа и към момента й дължи 35.4 млн. лв. заедно с лихвите

НЕК била канена многократно да се издължи на ТЕЦ "Варна", която за да поддържа дейността си е вземала кредити, които допълнително утежняват финансовото й състояние и загубата на дружеството в края на 2-13 г. и била 67.6 млн. лв.

След като и при последното изискването на сумата до 27 март тя не е платена, от ЧЕЗ са потърсили решение на проблема "чрез независимата ДКЕВР и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев като принципал на НЕК. Така ЧЕЗ използва същия механизъм, по който срещу нея и другите двама доставчика бе открита процедурата за отнемане на лицензите им заради нарушаване на сигурността на енергийните доставки.

"Очакваме от независимия регулатор своевременни стъпки, в съответствие с дадените му по закон правомощия, за предприемане", каза Петър Баран, член на управата на ТЕЦ "Варна“. От НЕКС пък се очаква да предприеме "адекватни действия за прекратяване на продължаващото нарушение и извършване на дължимите на ТЕЦ "Варна" забавени плащания“.

В противен случай са застрашени работните места на повече от триста български енергетици, а оттам и препитанието на повече от триста български семейства, става ясно от съобщението на ЧЕЗ.

Отказът на електроснабдителните дружества да платят исканите от тях суми ще бъде разгледан на открито заседание на ДКЕВР на 7 април, коментира ситуацията председателят на регулатора Боян Боев пред журналисти. По думите му, след като и трите електроснабдителни дружества няма да платят, енергийният регулатор ще продължи процедурата по отнемане на лиценза, както е по закон. Попитан дали е възможен диалог за решаване на казуса, той обяви, че такива разговори вече са започнали.

Регулаторният шеф каза още, че до 30 юни 2014 г. ръководената от него комисия трябва да е готова с изработването на механизъм за компенсиране на разходите за зелена енергия, заради който всъщност се заформи сегашната дългова каша между НЕК и електроснабдителните дружества. Той обаче посочи, че изработването на механизма и плащането на дължимите суми от страна на електроразпределителните дружества са два отделни процеса и не са свързани помежду си.

Боев за пореден път не даде конкретен отговор как казусът с електроразпределителните дружества и разплащанията им с НЕК ще се отрази върху цената на тока от 1 юли, а само повтори, че всички ценообразуващи елементи ще бъдат взети предвид в новия ценови период.

mediapool.bg