Кламер БГ - Бизнес новини: Домоуправители излизат на протест заради забавено саниране

Домоуправители излизат на протест заради забавено саниране

Бизнес

|
Вт, 04 Март 2014г. 19:22ч.
Домоуправители излизат на протест заради забавено саниране

Домоуправители на жилища готвят протест в София заради забавеното с повече от година обновление на жилищните домове по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) и липсата на яснота дали и през този строителен сезон това ще се случи. "Решихме се на протест, защото само който вика в София на жълтите павета него го чуват", обясниха домоуправители и проект мениджъри пред Mediapool, които отказаха да бъдат цитирани.

"Няма проблем със санирането, подготвяме обществената поръчка. Когато стане, тогава ще я обявим. Няма риск да загубим парите". Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева пред Mediapool и отказа да се ангажира с конкретни срокове.

За да предотврати протеста, регионалното министерство се е ангажирало да провежда редовни срещи с домоуправителите, на които да се отчита какво е направено. Последната такава е била през януари, като в близките дни предстои нова, казаха от Министерството на регионалното развитие (МРР). На януарската среща зам.-министърът на регионалното развитие Мирослав Мазнев признал пред домоуправителите, че бил викан от вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова, която го предупредила, че ако проектът се провали пари, няма да има след 2014 г.

Проектът за саниране на жилищата се финансира с 50 млн. лв. по ОПРР от Европейския фонд за регионално развитие. До момента са усвоени едва 512 690 лв., според системата за еврофондовете ИСУН. Крайният срок за оползотворяването на парите по предназначение е 9 декември 2015 г., в противен случай ги губим. Залогът е много голям, защото ако парите бъдат загубени, това поставя под риск отпускането и на планираните 535 млн. лв. за обновяване на жилищата през настоящия програмен период 2014-2020 г.

Повече от година 47 сгради чакат строителите

В момента 47 сгради в цялата страна чакат избора на строители, някои от които повече от година. Етажните собствености са внесли по 500 лв. аванс по сметка на регионалното министерство в БНБ. Това е депозит, с който гарантират, че искат санирането да се случи. Той беше измислен от МРРБ по времето на ГЕРБ като гаранция. "Какво излезе в крайна сметка не ние сме несериозните, а държавата, но от нея не искат депозит", коментират с насмешка домоуправителите.

Отделно са събрали авансово 15% от сумата за съфинансиране, която е внесена по безлихвена сметка в Корпоративна търговска банка, чийто мажоритарен собственик е Цветан Василев. Средно самоучастието в схемата е между 1000 и 4000 лв. на апартамент. От тях на депозит в КТБ са внесени 15%, което е между 150 и 600 лв. Сумите не изглеждат големи, но хората, особено в провинцията, не мислят така. Някои са теглили заеми, по които им тече лихва, други пък пресмятат колко биха взели, ако ги бяха сложили на спестовен влог, твърдят домоуправители.

Те се оплакаха, че търпят критики от съседите, особено от тези, които трудно склонили да се включат в схемата. Сега те нареждали "държавата пак ни измами".

Иначе интересът към обновяването на домовете е голям. От стартирането на проекта досега са подадени 320 заявления за финансова подкрепа, като 194 от тях са одобрени след 1 юни 2013 г. (бел. ред. когато на власт дойде правителството на Пламен Орешарски), е посочено в отговора на Министерството на регионалното развитие до Mediapool.

От тях най-много са за София - 71 сгради. Сред останалите градове са Бургас, Благоевград, Стара Загора, Плевен, Смолян, Хасково, Варна, Шумен, Пазарджик, Перник, Кюстендил, Русе, Пловдив и Карлово.

Тестват системата с две сгради в София

За да се успокои напрежението, през април тръгва пилотно санирането на две сгради в София. За тях вече има избрана фирма изпълнител "Билдинг компани" от село Гърмен. Тя е спечелила поръчката с цена от 208 493 лева без ДДС. Срокът за изпълнение е 120 дни, казаха от МРР.

Компанията е спечелила търга в конкуренцията на още 18 фирми, което показва, че следващия търг ще бъде изключително оспорван.

"Билдинг компани" е собственост на Бисер Узунов, който е бил общински съветник от ДПС в община Гърмен през мандата 2007 – 2011 г., показва справка в регистъра на ЦИК. Името на компанията присъства и в доклад на Агенцията за финансова държавна инспекция (АДФИ) по повод проверка на обществени поръчки в община Белица през 2008 г. АДФИ установи, че тогавашния кмет на общината Ибрахим Палев, който е племенник на областния управител на Благоевград Муса Палев, не е правил обществени поръчки за строителство за средства отпуснати му от тогавашното Министерството на извънредните ситуации на Емел Етем за справяне с щетите от бедствията в региона. Липсваха и фактури за похарчените суми.

Регионалният министър Десислава Терзиева твърди, че вече е почти готова тръжната документация за голямата поръчка, която ще бъде разделена на седем лота – по един за шестте планови региона плюс София. Тя обаче не се ангажира кога ще бъде обявена процедурата.

Още преди нова година министър Терзиева каза същото. Тогава обяви, че за да се спечели време и да се ускорят нещата, министерството смени схемата и вместо търг за всяка отделна сграда мина на варианта с възлагане анблок за цял регион.

Това обаче се разминава сериозно с поетия ангажимент на правителството да осигури работа на малките фирми в строителния бранш. Така отново поръчката ще отиде при големите компании, а малките ще са подизпълнители.

Общините също недоволни от забавянето

Националното сдружение на общините също е недоволно от забавянето на схемата, заявиха кметове пред Mediapool. Те са се ангажирали да не бавят издаването на разрешенията за строеж.

Кметовете на големите градове разчитат много схемата за обновяване на домовете най-после да тръгне. Причината е, че в интегрираните планове за развитие на 67-те града са заложили обновяването на панелните блокове през настоящия програмен период и при провал хората ще останат с излъгани надежди.

mediapool.bg