Кламер БГ - Бизнес новини: "Докато не сме се разколебали": Първо одобрение в НС за свободните цени на тока за бита

"Докато не сме се разколебали": Първо одобрение в НС за свободните цени на тока за бита

Бизнес

|
Ср, 13 Септ 2023г. 17:20ч.
"Докато не сме се разколебали": Първо одобрение в НС за свободните цени на тока за бита

Въпреки че е много закъсняла с освобождаването н апазара за ток, което трябваше д астане ощепрез 2015 г., оказва се, че България може д асе окаж енеподготвена и за 2026 г., сн. GettyImages

С критики, съмнения, колебания и обещания за солидни редакции между първо и второ четене, членовете на парламентарната комисия по енергетика решиха да дадат първоначална зелена светлина на промените в Закона за енергетиката, с които най-сетне се решава да се освободят цените на електроенергията и за битовите потребители от 1 януари 2026 г. С 11 гласа "за" в името на обществото – за да няма наказателни процедури от Еврокомисията и за да се отпушат най-сетне забавените пари от ЕК по Плана за възстановяване и устойчивост, и със 7 "против", бе приет внесеният от Министерството на енергетиката проект, в който народните представители откриха доста неясноти и пропуски.

Очаква се те да бъдат отстранени между двете четения, като председателят на комисията Делян Добрев каза, че може да бъдат предоставени четири седмици за отстраняване на недоразуменията в текстовете.

Народните представители така и не можаха да разберат как точно се регламентира прекратяването на регулираните цени на тока от 1 януари 2026 г., нито предвидените компенсации за енергийно уязвимите домакинства откога и как ще действат и откъде ще се осигури финансирането им.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов коментира, че не трябва да се фиксира датата 1 януари 2026 г. като срок за извеждане наведнъж на битовите потребители от защитените цени. Той предложи да се предвиди поетапно и по групи отпадане от регулираните цени, защото според него в оставащото време до 1 януари 2026 г. не може сега определяните от комисията цени да наваксат разликите с тези на борсата, които са доста по-високи от сегашните за домакинствата.

Иванов увери, че до 30 юни 2024 г. сегашната цена на тока няма да се променя, но от думите му стана ясно, че ако се реши либерализация от раз, това ще доведе до сериозно поскъпване на тока, което регулаторът трябва да започне да догонва още от догодина или да се търси друго по- приемливо решение за извеждането на бита на свободния пазар.

Регулаторният шеф също така смята, че има несигурност дали ще се разработят всички нормативни документи за групите, които ще се финансират като енергийно бедни, какви мерки ще се прилагат спрямо тях и източниците за финансирането им. Иванов припомни, че ЕК иска преди освобождаването на цените на тока да изтекат дългосрочните договори за изкупуване на ток, а този с "Ей И Ес" няма да е изтекъл до 1 януари 2026 г.

Във внесените финално в комисия текстове на законопроекта, след обсъждане между основните партии в парламента във вторник и в сряда сутринта, бе предложено да се запише таван на приходите на електроцентралите. Целта е когато те са над него, парите да отиват във Фонда за сигурност на електроенергийната система и да се използват ца компенсации.

В момента този механизъм с конкретни лимити за приходите от продажба на ток за различните видове електроцентрали е записано в решение на Министерския съвет и важи до края на 2023 г.

Някои депутати възразиха срещу записването на такъв текст в закон с аргумент, че е нелепо в закон, който трябва да регламентира освобождаването на пазара, да се въвеждат допълнителни ограничения.

Рамадан Аталай от ДПС предложи да се отложи гласуването на текстовете, за да може депутатите да се запознаят по-добре с тях. Отбелязано бе също така, че има доста забележки и в становищата от засегнатите страни, а и не всички от тях са представили още своите анализи. След още няколко забележки и колебания, Делян Добрев призова7 "Давайте да гласуваме, докато не сме се разколебали!".

От БСП предварително обявиха, че са против предложенията, несъгласни имаше и от "Възраждане, но в крайна сметка законопроектът мина с ясното съзнание, че ще трябват сериозни редакции.

Същото се случи и със закона за енергията от възобновяеми източници още преди лятната ваканция на парламента, за чиито редакции между четенията бе даден едномесечен срок. Преди ден Добрев обяви, че корекциите са готови и още тази седмица ще бъдат внесени в комисия.

Засега сред малкото ясни неща е, че "Националната електрическа компания" вече няма да е обществен доставчик на електроенергия и няма да има определяни от енергийния регулатор електроцентрали да произвеждат за бита конкретни обеми енергия. Тези досегашни квоти НЕК бе длъжна да купува по фиксирани от държавата цени и да продава на крайните снабдители като "Електрохолд", ЕВН и "Енерго-Про". Вече тези дружества ще трябва да правят това от борсата за ток. Оказа се, че няма да има задължителна квота за тях да купуват ток от нискоемисионни източници, а това ще е препоръчително.

mediapool.bg