Кламер БГ - Бизнес новини: Договорите с изпълнителите на обществени поръчки стават публични

Договорите с изпълнителите на обществени поръчки стават публични

Бизнес

|
Ср, 30 Апр 2014г. 19:10ч.
Договорите с изпълнителите на обществени поръчки стават публични

Договорите с изпълнители на обществени поръчки ще се публикуват в интернет. Публични ще бъдат и всички протоколи от заседанията на комисиите, които оценяват участниците в търговете. Тази информация ще бъде достъпна на интернет страницата на съответния възложител. Освен това тръжните документи ще се теглят от интернет безплатно без да се плащат такси за това, както е сега.

Това решиха депутатите, които приеха промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП) на второ четене, съобщи БТА.

Тези промени ще зачернят живота на кметовете, каза Росица Янакиева, кмет на Перник, по време на общото събрание на Националното сдружение на общините.

С промените се въвежда повече публичност при провеждане на обществените поръчки, което е силна антикорупционна мярка, коментира зам.-председателят на правната комисия Хамид Хамид. "Досега обществото не знаеше какви договори и на каква стойност се изпълняват", допълни той.

Друга промяна е свързана с нормализиране на отношенията между изпълнител и подизпълнител, каза Хамид. Посочват се строго определени условия, при които изпълнител може да изключи подизпълнител. Въвежда се гаранция за получаване на заплащането, допълни Хамид.

Новото е изваждането от обхвата на ЗОП на археологическите проучвания. Те ще минават по специален ред на Министерството на културата.

mediapool.bg