Кламер БГ - Бизнес новини: Договаряме в Катар схемата за износ на агнета от април

Договаряме в Катар схемата за износ на агнета от април

Бизнес

|
Пон, 27 Ян 2014г. 16:53ч.
Договаряме в Катар схемата за износ на агнета от април

Финални разговори за схемата за износ на български агента за Катар, който да започне от април тази година, ще проведе в Доха зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев по време на втората сесия на българско-катарската междуправителствена смесена комисия за икономическо и търговско сътрудничество, която ще се проведе на 28 и 29 януари. Тя ще бъде председателствана от българска страна от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който ще представи възможностите за инвестиции у нас..

Сделката за експорт на български агнета за Катар бе стартирана при посещение на бившия премиер Бойко Борисов през март 2012 г. Два месеца по-късно катарският премиер при посещение у нас обеща страната му да внесе 200 млн. долара гаранции за съвместен бизнес с България, от които една четвърт постъпиха в Българската банка за развитие (ББР) през септември 2012 г.

След продължили повече от година разговори за схемата за износа на български агнета и поставено условие от страна на Катарския инвестиционен фонд тя да става през държавно предприятие, очаква се до няколко седмици да се подпише и окончателният договор.

Предвижда се към Министерството на земеделието и храните да се създаде държавно предприятие, което да изкупува от българските животновъди агнета и да ги доставя на катарската държавна компания "Хасад фууд”, която е собственост на Катарския инвестиционен фонд. Идеята е износът да започне още през април с наличните количества и породи, но от агроведомството не могат засега да се ангажират с възмогна бройка.

С депозираните 50 млн. долара в ББР пък на желаещите да продават стоката си на българското държавно предприятие животновъди ще се отпускат безлихвени кредити, за да развиват стадата си и да ги предават за Катар.

На срещите ще се обсъди и възможността за износ на овче и пилешко месо, пчелен мед, към който имало голям интерес от страна на Катар, както и зърнени храни, минерална вода и закваски за млечни изделия, но разговорите в тази посока са все още принципни, обясниха от земеделското министерство.

В рамките на посещението си в Катар министър Стойнев ще се срещне и с държавни представители и с ръководствата на катарските държавни инвестиционни корпорации, за да представи предимствата на България като инвестиционна дестинация, допълниха от икономическото ведомство.

mediapool.bg