Кламер БГ - Бизнес новини: "Дженерал мотърс" глобена с 35 млн. долара за забавено изтегляне на дефектни коли

"Дженерал мотърс" глобена с 35 млн. долара за забавено изтегляне на дефектни коли

Бизнес

|
Пет, 16 Май 2014г. 19:51ч.
"Дженерал мотърс" глобена с 35 млн. долара за забавено изтегляне на дефектни коли

Правителството на САЩ глоби в петък "Дженерал мотърс" (General Motors) с възможно най-високата глоба от 35 милиона долара заради това, че автомобилопроизводителят е закъснял с изтеглянето на малките коли с дефект в запалителната система, предадоха световните агенции. Санкцията обаче само малка част от печалбата от 3.8 млрд. долара, отчетена от компанията за миналата година, отбелязва АП.

От началото на годината автогигантът бе принуден да изтегли 10 млн. коли заради проблем с контактния ключ, който пречи на въздушните възглавници да се отварят. С този дефект бяха свързани 13 фатални катастрофи, припомня "Франс прес".

Компанията също така ще бъде задължена да докладва по-бързо за проблеми с безопасността.

Като част споразумението "Дженерал мотърс" се е съгласила да участва в "безпрецедентни изисквания за надзор", включително да уведомява федералните власти по транспорта за всякакви промени в графика на компанията за приключване на ремонта до 4 октомври, допълва "Ройтерс".

По-рано

автомобилостроителят съобщи, че изтегля около 8200 средноголеми коли - модел Буик Лакрос (Buick Lacrosse) и Шевролет Малибу (Chevrolet Malibu), за да отстрани проблем с предните спирачки, информира АП. Това е шестото изтегляне, обявено от компанията тази седмица и 24-ото за годината.

mediapool.bg