Кламер БГ - Бизнес новини: Десните сезираха прокуратурата за нарушения на закона в проекта "Карадере"

Десните сезираха прокуратурата за нарушения на закона в проекта "Карадере"

Бизнес

|
Пон, 31 Март 2014г. 15:10ч.
Десните сезираха прокуратурата за нарушения на закона в проекта "Карадере"

Реформаторският блок внесе в понеделник сигнал до главния прокурор срещу икономическия министър Драгомир Стойнев заради меморандума за застрояването на Карадере. Причината е, че инвеститорът е получил привилегирован статут в разрез със закона, твърдят десните.

В сигнала се напомня, че на 19 март тази година по предложение на икономическото министерство правителството е одобрило въпросния меморандум. С този документ Министерският съвет обещава на инвеститора "Мадара Юръп" АД да получи съдействие от администрацията за ускорено приключване на процедурите и по-бързо застрояване на местността.

Реформаторският блок пише, че съдружници в това дружество са двете офшорки Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид и Рейнбоу Малта Холдингс Лимитид. Коалицията цитира в сигнала си Закона за за икономическите и финансовите отношения, в който се казва, че офшорките нямат право на статут на "приоритетен инвестиционен проект", освен ако преди това не са вписани в Търговския регистър действителните собственици на дружеството.

Дружеството "Мадара Юръп" АД е вписано в Търговския регистър на 24 март 2014 година, което е 5 дни, след като е получило съответния статут, твърдят реформаторите.

Извън това "Мадара Юръп" е подало документи в Търговския регистър, в които се сочат като действителни собственици и на двете офшорки общо 8 физически лица от Великобритания - Франсиен Уикъм, Юън Шорт, Найджъл Шорт, Луиз Шорт, Марк Дейвис, Сара Дейвис, Пол Райли, Никълъс Гъливан. Същевременно от Сертификата за актуално състояние на ”Рейнбоу Груп Сървисиз“ Лимитид е видно, че наред с гореизброените 8 физически лица мажоритарен собственик с над 60% от акциите е друго юридическо лице, вероятно също офшорна компания – “Айл ъв Ман Ашуранс” Лимитид.

За разкриването на действителните собственици на това дружество не е представена информация.

Искането до Сотир Цацаров е да се направи проверка дали има извършено престъпление или нарушение от икономическото министерство при внасяне на предложението за меморандума до Министерски съвет. Прокуратурата е призована да проверени дали има нарушение на закона и при вземането на решение за предоставяне на статут на "приоритетен инвестиционен проект" на инвеститора.

Стойнев: Нямам притеснения, ще строим и заводи

"Нямам притеснения по казуса "Карадере". Ще се радвам, ако прокуратурата по-бързо разгледа сигнала", коментира Драгомир Стойнев от Габрово, цитиран от БТА. Той допълни, че в момента в Министерството на икономиката и енергетика се разглеждат заявленията за 33 сертификата по проекти за общо 2.2 млрд. лв.

"Между тях са и сертификатите за изграждането на 6 завода на територията на България", съобщи Стойнев, но не стана ясно какво общо имат заводите със застрояването на Карадере.

"Ако политически формации желаят, могат да внесат сигнали в прокуратурата за всеки един от тези 33 сертификата, но според мен е по-добре да изчакат. За мен тук не съществува проблем, важното е да влизат инвестиции в България и да се създават нови работни места, хората да получават навреме доходите си, да няма прекъсване на плащанията и те да са спокойни за бъдещето си", каза министърът.

Той допълни, че българското правителство ще подкрепи всяко инвеститорско намерение, при условие, че се спазва законът.

mediapool.bg