Кламер БГ - Бизнес новини: Депутати от ГЕР "щурмуват" МИЕТ заради отказани им данни за дълговете на НЕК

Депутати от ГЕР "щурмуват" МИЕТ заради отказани им данни за дълговете на НЕК

Бизнес

|
Пон, 14 Апр 2014г. 17:30ч.
Депутати от ГЕР "щурмуват" МИЕТ заради отказани им данни за дълговете на НЕК

Какви са дълговете на "Националната електрическа компания" (НЕК) към днешна дата остава дълбоко пазена тайна дори и сред като в понеделник депутати от ГЕРБ отидоха на крака в Министерството на икономиката и енергетиката да искат справка за задълженията на държавното дружество към края на 2013 г. и към края на март 2014 г., за да се види какво е състоянието му при управлението на правителството на Пламен Орешарски.

Вместо исканата справка, каквато според бившите управляващи им била отказана, от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) изнесоха доста откъслечна информация за финансовото състояние на НЕК и то за времето на управлението на ГЕРБ и на служебния кабинет на Марин Райков. Единственото по-актуално съобщение бе, че "към днешна дата задълженията на НЕК към контрагентите й са намалели близо 4 пъти спрямо задълженията към юни 2013 г.", без обаче да се дават конкретни цифри за сравнение и към кои нейни партньори са натрупани те.

Според прессъобщение на ведомството на Драгомир Стойнев, изпратено след срещата на зам.-министър Иван Айолов с депутати на ГЕРБ, водени от бившия министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев, НЕК е дала писмен отговор на питането на народните представители на опозиционната партия още на 10 април тази година. Министерството обаче им прави забележка, че не бил това начинът да се иска информация от НЕК.

Изнесените все пак, но избирателно, данни сочат, че в периода от 2009 г. до юни 2013 г. задълженията на НЕК са нараснали с 605 млн.лв. Министерството уточнява, че тази сума не включва допълнителните близо 400 млн.лв., дължими по заема на НЕК към БНП-Париба с падеж края на май 2013 г. (поет и изплатен през октомври 2013 г. от компанията майка "Български енергиен холдинг" с облигационен заем – бел. ред.)

"В следствие на водената политика в горепосочения период се наблюдава тенденция на увеличаване на размера на задълженията на НЕК. Към 31 декември 2011 г. при общ размер на задълженията от 2.238 млрд.лв., същият се е увеличил с 12.3% и е достигнал 2.552 млрд. лв. към 31.12.2012 г.", пише в съобщението на МИЕ Веднага след това в него се добавя, че "задълженията на НЕК към 30.06.2013 г. са 1.897 млрд.лв. и представляват близо 75% от общия годишен размер на задълженията към 31.12.2012 г., което е показател за липсата на финансова обезпеченост на сключените договори с различни контрагенти от страна на НЕК".

"В НЕК не е бил създаден и механизъм, по който да се определят приоритетните плащания на задълженията по сключени договори, както и техния размер", посочва ведомството.

"Именно затова, вместо депутатите от ГЕРБ да задават въпроси относно задлъжнялостта на НЕК към днешна дата, те следва да дадат отговори на въпросите защо НЕК натрупа рекордно ниво на задлъжнялост в периода на тяхното управление и защо са допуснали с действията и бездействията си това да се случи“, пита заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов, цитиран от пресцентъра си.

В съобщението се допълва, че към днешна дата задълженията на НЕК към контрагентите й са намалели близо 4 пъти спрямо задълженията към юни 2013 г., но без каквито и да било детайли по това движение на борчовете на държавната компания. Посочва се обаче, че "трудностите при разплащане на НЕК се дължат основно на неизпълнение на задълженията на крайните снабдители (ЕРП-тата) за заплащане на дължимите суми за ел.енергия, които към април 2014 г. възлизат на близо 350 млн. лв."

"НЕК ЕАД не получава дължимите й суми за електрическа енергия, което от своя страна води до ликвидна криза в дружеството и до невъзможност за ритмично погасяване на задълженията й към производителите на електрическа енергия, което безспорно рефлектира и върху производителите на суровини за ел.енергия" пишат от МИЕ.

След срещата депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев коментира, че не вижда смисъл информацията за общите задължения на НЕК към края на 2013 г. и към 31 март 2014 г., да се крие, защото "това не е сън, за да се размине".

"Нищо не получихме. Оправданието бе, че зам.-министърът няма мандат от министъра да ни даде тази информация, но стана ясно, че те са се чули по-рано и са уговаряли детайли за нашата среща. Текущите задължения на НЕК по наша информация надхвърлят 1 милиард лева, като общите задължения на НЕК са близо 4 милиарда лв.”, каза Добрев пред журналисти.

Според него сегашните управляващи се притесняват да дадат цялата информация за актуалното финансово състояние на НЕК, защото за 6 месеца задълженията на електрическата компания са нараснали в рамките на 600-700 млн. лв. Добрев обаче определи това укриване на данни като безсмислено, защото информацията е публична и така или иначе трябва да бъде обявена.

mediapool.bg