Кламер БГ - Бизнес новини: Декларации с баркод срещу грешки, 5% отстъпка при плащане на данъка до 10 февруари

Декларации с баркод срещу грешки, 5% отстъпка при плащане на данъка до 10 февруари

Бизнес

|
Вт, 14 Ян 2014г. 13:57ч.
Декларации с баркод срещу грешки, 5% отстъпка при плащане на данъка до 10 февруари

Формуляр на декларация за облагане на доходите с баркод вече е качена на интернет страницата на Националната агенция за приходите (НАП). www.nap.bg. Електронният формуляр може да се изтегли на компютър и да се попълни "офлайн", след което да се разпечата и подаде в данъчната служба.

Подаването на декларация с баркод гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход, напомнят от НАП.

От агенцията съобщават още, че изпращането на декларация с баркод предполага и по-бързо възстановяване на надвнесен данък. Това е така, защото не се налага допълнителното обработване и попълване на данните от тези декларациите ръчно, тъй като информацията директно се прехвърля от формуляра след сканирането на баркода. Затова от приходната агенция съветват всеки свой клиент, който е декларирал данък за възстановяване, да попълни и подаде декларация за доходите с баркод.

Подаването на декларацията става с изпращане по пощата или на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне.

При плащане на данъците до 10 февруари се ползва отстъпка 5%.

Всички данъци и осигурителни вноски (с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване) се плащат по една единствена банкова сметка.

При превод на пари към бюджета се попълват само два кода за вид плащане - 11 11 11 (за плащания за данъци и осигуровки) и 58 11 11 (за плащания за ДЗПО). Не е необходимо и попълването на изрично основание за плащане, тъй като погасяването на задълженията към хазната става според датата на възникването им.

Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.

mediapool.bg