Кламер БГ - Бизнес новини: Декемврийското парно в София със 17% по-евтино спрямо година по-рано

Декемврийското парно в София със 17% по-евтино спрямо година по-рано

Бизнес

|
Пон, 13 Ян 2014г. 15:47ч.
Декемврийското парно в София със 17% по-евтино спрямо година по-рано

Заради по-топлото време през декември 2013 г. и по-ниските цени на топлоенергията спрямо година по-рано, сметките за парно в София са средно със 17 на сто по-ниски в сравнение със същия месец на предходната година, сочат данните на Изчислителния център на “Топлофикация София”, обявени в понеделник.

През миналия месец столичани са консумирали 505 806 МВтч топлоенергия, което е със 7% по-малко спрямо потреблението през декември 2012 г. в същия месец на 2012 г. Сред причините за това са по-високите температури, които през декември 2013 г. са били средно за денонощие +0.5 градуса , а година по-рано – минус 0.8 градуса.

Така сметки до 150 лв. ще получат 74 на сто от клиентите на топлофикационното дружество. Фактурите за над 300 лв. са заради това, че изчисленията са на база реално месечно потребление в сравнително големи жилища или са резултат на определен по-висок прогнозен дял в сравнение с миналия отоплителен сезон.

Общинското предприятие припомни на клиентите си, че могат да поискат с решение на общото събрание на етажната собственост от топлинния си счетоводител проверка на заявените нулеви прогнозни дялове в сградата, както и междинен отчет на уредите, за да може да се извърши корекция на прогнозните дялове в случай на значително разминаване с реалното потребление.

Плащането на декемврийските сметки може да става от понеделник като онези потребители, които ги погасят до 30-то число, ще получат 3 процента отстъпка от начислената им фактура, припомнят от "Топлофикация София".

mediapool.bg