Кламер БГ - Бизнес новини: Двойно по-висока такса за пренос на ток иска ЕСО

Двойно по-висока такса за пренос на ток иска ЕСО

Бизнес

|
Ср, 09 Апр 2014г. 19:05ч.
Двойно по-висока такса за пренос на ток иска ЕСО

Таксата за пренос да се увеличи двойно от 1 юли 2014 г. е поискал "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това съобщи пред членовете на парламентарната комисия по енергетика в сряда изпълнителният директор на държавното дружество Шишман Чаушев.

В момента таксата за пренос е 4.15 лева за мегаватчас, а от системния оператор настояват да се върне тарифата от

9.71 лв., каквато беше преди намалението й от 1 януари 2014 г., а от август 2013 г. бе драстично орязана от тогавашните над 34 лв. за мегаватчас. Мотивите и в двата случая бяха стимулиране на износа на ток и повишаване проезводството на въглищните централи, а от там и осигуряване на работа на миньорите, които бяха пред стачка.

Чаушев коментира пред журналисти, че мотивите за исканото поскъпване са подробно изложени пред енергийния регулатор и те са "на база утвърдени от държавната комисия компоненти, които се съдържат в цената със съответните цени и се е получила тази цена".

Шефът на ЕСО не се ангажира с коментар как евентуалното увеличение на таксата за пренос ще се отрази върху крайните цени на тока за бита, посочвайки, че това е от компетенциите на ДКЕВР.

"Цената на тока не е компонент само на такса "пренос", а е от много компоненти - производители, обществен доставчик и т.н. Конкретно какво влияние ще окаже такса "пренос", това комисията може да го каже. За износа в момента не мога да кажа, но мисля, че няма да се отрази", допълни още ръководителят на ЕСО Шишман Чушев.

По време на заседанието на енергийната парламентарна комисия, посветено на изслушване за хода на отделянето на ЕСО от "Националната електрическа компания" ,каквито са евроизискванията, шефът на НЕК Екатерина Истаткова обяви, че пред приключване е процедурата по прехвърлянето на всички документи от НЕК към ЕСО.

Тя потвърди намерението ЕСО да поеме изплащането на теглените от ЕИБ и ЕБВР кредити за рехабилитацията на преносната мрежа, която влиза в активите на системния оператор. Все още се уточняват балансите на двете компании, текущите задължения и разпределянето им, посочи Истаткова.

mediapool.bg