Кламер БГ - Бизнес новини: Две ефирни телевизии ще гледаме по-малко от 15 май

Две ефирни телевизии ще гледаме по-малко от 15 май

Бизнес

|
Пет, 25 Апр 2014г. 12:35ч.
Две ефирни телевизии ще гледаме по-малко от 15 май

Вместо свободните телевизионни канали, качени на мултиплекс, да се увеличават, какъвто беше замисълът на цифровизацията на ефира, те намаляват. От 15 май ще гледаме две ефирни телевизии по-малко. Така свободните телевизионни канали стават девет.

Очаква се в средата на месеца Съветът за електронни медии (СЕМ) да гласува поисканото от bTV Media Group прекратяване на лицензите за цифрово ефирно излъчване на спортния канал RING BG и на дамския bTV Lady. Това са две от общо трите програми, които медийната група е качила на мултиплекс. Третата е

bTV и засега няма да бъде сваляна от мултиплекса и ще може да се гледа свободно без договор с кабелен оператор.

СЕМ ще прекрати ефирните лицензи на двете програми след заседанието на Управителния комитет – Орган по цифровата телевизия, насрочено за 15 май 2014 г., стана ясно от прессъобщение на медийния регулатор.

"Моделът на цифровизация се нуждае от спешна промяна след задълбочен анализ", алармира СЕМ след последното си заседание. От регулатора изразиха загриженост за бъдещето на цифровизацията у нас и призоваваха всички участниции институции в процеса за спешни, активни и ангажирани действия за осигуряване на нейната ефективна реализация.

Съветът в рамките на своите правомощия, считано от 2009 г. до сега, активно участва в реализиране на прехода от наземно аналогово към цифрово радиоразпръскване на телевизионни сигнали. Той е изпълнил всички свои правомощия за гарантиране старта на цифровизацията.

Регулаторът е провел и предвидените от закона процедури за издаване на цифрови лицензии, като вследствие на тези производства 22 доставчици могат да създават и предоставят за разпространение от мултиплекс оператор 31 програми.

Предвиденият от законодателя по-лек режим за издаване на цифрови лицензии допринесе за бързо финализиране на процедурите с цел осигуряване на цифровизацията в съдържателно отношение, т.е. да бъде защитен интересът на аудиторията за достъп на разнообразно програмно съдържание.

Същевременно обаче при 18 позиции за цифрово разпространение, налични в момента в мултиплексите, са усвоени само 11. Този факт говори за сериозни трудности, които в крайна сметка са в ущърб на зрителя, е посочено в съобщението на СЕМ.

В момента на мултиплекс са качени програмите на bTV, bTV Lady, RING BG, Нова тв, Diema Family, ТV7, News7, Bulgaria on Air и програмите на БНТ.

mediapool.bg