Кламер БГ - Бизнес новини: Два търговски центъра са затворени заради незаконни преустройства

Два търговски центъра са затворени заради незаконни преустройства

Бизнес

|
Пон, 20 Ян 2014г. 16:43ч.
Два търговски центъра са затворени заради незаконни преустройства

Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) е затворила два търговски центъра в София и Благоевград заради незаконни преустройства и пристроявания. Това съобщи Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) в понеделник.

При проверката на 421 обекта са установени 30 нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и 51 на санитарно-хигиенните норми и нормите за пожарна безопасност, е посочено в съобщението.

41 работни групи са проверили 48 мола и 373 магазина на големите търговски вериги за храни и техника.

Проверките тръгваха през декември по инициатива на премиера Пламен Орешарски след трагичния инцидент със срутилия се покрив на мол във Вилнюс, при който загинаха 54 души. Целта беше да не се допусне подобен инцидент по време на коледните и новогодишните празници.

Единствено в Северозападния район няма допуснати никакви нарушения. Във всички други са констатирани, като в Югозападния са затворени два обекта. За останалите случаи ДНСК е издала предписания на общинските власти какво да предприемат.

За Югозападен район, който обхваща областите София град, Софийска, Благоевград, Перник и Кюстендил, са констатирани общо 8 нарушения. Две от тях са в област Благоевград, една - в Перник, две - в София град, и три - в Софийска област.

За нарушенията в Благоевград и в София, които са от компетенциите на ДНСК, са съставени констативни актове за забрана ползването и за премахване на незаконен строеж. За нарушенията са образувани административни и наказателни производства. За останалите нарушения, които са от компетентността на общинските администрации в София и в Перник, са дадени писмени разпореждания за предприемане на последващи действия.

За Южен централен район, който обхващаща областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали, са констатирани общо 6 нарушения. Четири от тях са в Пазарджик, а две - в Пловдив. Нарушенията са от компетентността на общинските администрации. Дадени са разпореждания до общините за предприемане на последващи действия.

За Югоизточен район, който обхващаща областите Бургас, Стара Загора, Сливен и Ямбол, са констатирани общо 4 нарушения, като всичките в Бургас. Нарушенията са от компетентността на общинската администрация. Дадени са разпореждания за предприемане на последващи действия.

За Североизточен район, който обхващаща областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен, са установени общо 5 нарушения – две за област Варна и три за област Шумен. Те са от компетентността на общинските администрации.

За Северен централен район, който обхващаща областите Русе, Велико Търново, Габрово, Разград и Силистра, са констатирани общо 7 нарушения – две в област Велико Търново, четири в Силистра и едно в Русе. Нарушенията са от компетентността на общинските администрации.

На територията на Северозападен район, който обхващаща областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен, при извършените проверки не са установени нарушения на разпоредбите на ЗУТ.

mediapool.bg