Кламер БГ - Бизнес новини: Данъчни проверяват търговските вериги дали източват ДДС

Данъчни проверяват търговските вериги дали източват ДДС

Бизнес

|
Вт, 11 Фев 2014г. 13:04ч.
Данъчни проверяват търговските вериги дали източват ДДС

Националната агенция по приходите (НАП) проверява големите търговски вериги заради съмнения за източване на ДДС, съобщи финансовият министър Петър Чобанов във втроник по време на среща на правителството с бизнеса за това как да се рестартира българската икономика.

Премиерът Пламен Орешарски се усъмни, че търговските вериги опитват да заобикалят плащането на данъка върху добавената стойност като сключват през посреднически фирми договори за доставка на стоки от големи мултинационални компании вместо това да става чрез директни контракти. Той описа ситуацията с думите "между две големи мултинационални компании стои едноличен търговец".

"Това силно ми намирисва на заобикаляне на плащане на ДДС от търговската верига, не виждам къде тук е мястото на едноличния търговец, вместо договорът да е директен", каза Орешарски пред представителите на бизнеса, които аплодираха думите му бурно.

Вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева разкритикува търговските вериги за това, че не вписват годишните си отчети в търговския регистър, каквото е изискването по закон.

Правителството е изготвило допълнителни текстове в Закона за защита на конкуренцията – десетина параграфа за регулация на търговия със стоки, които много скоро ще бъдат представени на веригите, каза още Бобева.

Най-общо те ще въвеждат нови правила между търговските вериги и доставчиците, които ще важат за всички. Те ще предвиждат забрана за едностранно прекратяване на договори, няма да може да се въвеждат отстъпки за различни продукти, ако не се предварително договорени с доставчиците, ще има и санкции за нарушаване на тези правила и те ще зависят от тежестта на нарушението и са обвързани с оборотите на компаниите, обясни Бобева. По думите й ще са забранени и неценовите предложения, но не стана ясно какво означава това

"Рано или късно ще има европейска директива, която ще регулира търговията," прогнозира вицепремиерът.

За разработването на новите регулациите е използван опитът на Франция и Чехия, допълни тя, но не даде подробности какво предвижда законопроектът. Според нея търговските вериги не трябва да се притесняват от бъдещите регулации. По думите й, от 28 страни в ЕС осем нямат подобна регулация и България е сред тях. "Не виждам защо в техните страни спазват такива закони, а у нас се противопоставят на въвеждането на правила", коментира тя.

Търговските вериги имат сериозен принос за модерната търговия у нас, но в същото време има смущаващи тенденции за неравнопоставено третиране на местните и чуждите дистрибутори, каза Орешарски.

mediapool.bg