Кламер БГ - Бизнес новини: Данъчните конфискуваха 24 тона картофи

Данъчните конфискуваха 24 тона картофи

Бизнес

|
Ср, 21 Май 2014г. 16:41ч.
Данъчните конфискуваха 24 тона картофи

Данъчните конфискува 24 тона картофи, които предстои да бъдат продадени на тържище или да отидат за социални домове. Това съобщи националната агенция по приходите (НАП).

Стоката е конфискувана от НАП Пловдив, след като фирмата-получател не е платила наложеното обезпечение в законовия срок.

Стоката е влязла в страната през ГКПП "Кулата", натоварена в ТИР, запечатан с пломба от служители на НАП.

Палетите не са разтоварени на декларирания от шофьора адрес в София, а се озовават на стоковата борса Първенец, край Пловдив. Инспекторите от звеното за фискален контрол налагат предварителна обезпечителна мярка върху продукцията.

Получателят на картофите е имал 72 часа да плати обезпечението и да освободи стоката за продажба, но това не се случва и товарът е определен като изоставен в полза на държавата.

Служител на Агенцията за безопасност на храните е взел проба от картофите, която потвърждава, че те са годни за консумация.

В следващите дни те или ще бъдат продадени на тържище, или със заповед на министъра на финансите ще бъдат безвъзмездно предоставени на социални домове.

За два месеца на територията на НАП Пловдив са наложени обезпечения на 16 задължени лица, търгуващи с рискови стоки, а размерът на платените обезпечения от тях е 226 465 лева.

Звеното за фискален контрол бе създадено в началото на годината със задача да контролира данъчните рискове при внос и търговия с рискови стоки като плодове и зеленчуци, захар, брашно, месо и месни продукти, олио.

Движението им на територията на страната се следи от екипи на приходната агенция на всички граници с държави от Европейския съюз и от мобилни групи във вътрешността на страната.

За първите 4 месеца на годината на пунктовете за фискален контрол в цялата страна са извършени 28 300 проверки, като на 3545 транспортни средства са поставени технически средства за контрол.

Проверени са 246 милиона килограма плодове и зеленчуци, 72 милиона килограма месо и месни изделия, 28 милиона килограма захар, 10 милиона килограма олио, 9.5 милиона килограми сухо мляко, 6 милиона килограма брашно.

mediapool.bg