Кламер БГ - Бизнес новини: Данък по декларации с баркод се възстановява по-бързо

Данък по декларации с баркод се възстановява по-бързо

Бизнес

|
Пон, 07 Апр 2014г. 13:46ч.
Данък по декларации с баркод се възстановява по-бързо

По-бързо се възстановява данък при подаване на годишните данъчни декларации с баркод, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).

Причината е, че не се налага допълнителното обработване и попълване на данните от тези декларации ръчно. Информацията директно се прехвърля от формуляра след сканирането на баркода.

От приходната агенция съветват, който е декларирал данък за възстановяване, да попълни и подаде декларацията си с баркод.

От НАП припомнят, че до възстановяване на суми се стига в случаите, в които гражданите ползват данъчно облекчение. Например млади семейства, при което данъчната основа се намалява с направените през годината лихвени плащания по ипотечен кредит.

Данъците могат да се намалят законно и с направени дарения, вноски за допълнително доброволно осигуряване, вноски по застраховка "Живот" и други.

Когато е деклариран данък за възстановяване, той се прихваща от други дългове към държавата или се възстановява по посочена от клиента банкова сметка.

Образец на годишната данъчна декларация с баркод клиентите на НАП могат да изтеглят от интернет страницата на агенцията.

Годишната данъчна декларация може да се подаде по пощата или на място в някои пощенски станции, където ще се издава входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне.

Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Друг вариант за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.

От 1 март всички плащания за данъци се превеждат по нови банкови сметки на съответните териториални дирекции на НАП, като се прилага код за вид плащане 11 00 00 "Данъци и други приходи за централния бюджет".

mediapool.bg