Кламер БГ - Бизнес новини: ДПС склонно да промени отношението си към АЕЦ "Белене"

ДПС склонно да промени отношението си към АЕЦ "Белене"

Бизнес

|
Вт, 21 Ян 2014г. 12:55ч.
ДПС склонно да промени отношението си към АЕЦ "Белене"

Правителството няма да вдига цената на тока, докато не се увери, че няма резерви в системата за по-голямата й ефективност, няма да се жертва "Националната електрическа компания" (НЕК), всички в отрасъла ще си делят тежестта, а дебатът за ВЕИ-таксата се замразява до решението на Конституционния съд за нейната законност. Това стана ясно от думите на вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева по време на осмата годишна среща на правителството с бизнеса, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалния капитал. Бобева всъщност се оказа единственият представител на кабинета.

В рамките на дискусията коментар на председателя на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев даде повод за тълкуване, че движението може да промени позицията си за АЕЦ "Белене", ако проектът от политически стане икономически, но по-късно в съобщение до медиите той обясни, че ставало въпрос за илюстриране на теза.

"В условията на външна и вътрешна несигурност е добре България да даде поле на няколко инвестиционни проекта и то основно в енергийния сектор. Ако един проект е добър за държавата, не обвързва фиска и не води до договорни обвързвания за изкупувания, той ще бъде реализиран, без значение дали е от изток или от запад", каза по време на форума Цонев.

По думите му ДПС не харесва ядреният проект, защото задължава страната да изкупува ток и харесва идеята за VІІ реактор в АЕЦ "Козлодуй", защото няма такива условия. Ако се промени, ще променим отношението, както и ако "Белене" се промени в посоката, която говорим, може да ревизираме отношението си, но на този етап няма такава промяна, каза Йордан Цонев и думите му бяха разтълкувани като знак за възможна промяна на отношението на ДПС към ядрения проекта, който досега открито се подкрепя само от БСП.

В изпратеното по-късно уточнение Цонев посочва, че "в хода на моето изказване с анализа на икономическите условия по тези два проекта илюстрирах тезата си, че българската политика се нуждае от икономизация, докато икономическите проекти не се нуждаят от политизация".

Позицията на ДПС за изграждане на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" с технологията на "Уестингхаус" остава ясна и непроменена, а в същото време остава силно резервирано за реализацията на проекта Белене и няма причини за промяна на позицията ни на несъгласие с този проект, заявява председателят на бюджетната комисия.

Без вдигане цената на тока

Всички в енергетиката трябва да платят за грешките в сектора, каза вицепремиерът Даниела Бобева.

"Цената на тока няма да се повишава, докато енергетиката не бъде ребалансирана, няма да се жертва НЕК, за да бъде намалена финансовата тежест за част от участниците в системата. Тази тежест трябва да се сподели от всички", каза Бобева.

"Изглежда всички забравихме февруари миналата година, когато се искаше между 25 и 40% увеличение на цените на тока. Това, че ние не позволихме да се случи това, че се опитваме да ребалансираме енергетиката в интерес на гражданите и на бизнеса, мисля, че трябва да бъде оценено високо, включително и от президента. За потребителите най-важно е дали ще могат да си плащат сметките. Трябва да се търсят резерви вътре в системата, да се запушват пробойни, а не всяко искане за повишаване на цените да бъде удовлетворявано“, заяви още Бобева.

"Всеки, който идва казва: "Вдигнете цената, вдигнете цената", е няма да я вдигаме, докато не сме сигурни, че няма резерви вътре за по-голяма ефективност на енергията", каза вицепремиерът.

Таксата от 20% е по-малкото зло

Бобева отказа да коментира въведената от парламента от 1 януари 2014 г. такса от 20% върху приходите на слънчевите и вятърните централи, но посочи, че в определени ситуации изборът е между по-малкото зло, а най-лошият сценарий за сектора е фалит на "Националната електрическа компания".

Йордан Цонев отново защити таксата с аргумента, че право на всяко правителство е да определя само данъчната си политика. Той призова да се изчака решението на Конституционния съд, който бе сезиран от президента Росен Плевнелиев, че таксата противоречи на основния закон.

Бизнесът: Искаме диалога

"Бизнесът не е допуснат до изработването на енергийната стратегия. До този момент получаваме само откази, защото това е секретен документ и не е публичен. Защо отказвате подкрепата на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Как ще се ребалансира енергийната система", попита Миглена Русинова, председател на Българската фотоволтаична асоциация. Тя отбеляза, че от пет месеца чакат за среща с вицепремиера Бобева, но до този момент получават само откази.

Бобева обясни, че не се е срещнала с тях, защото са имали среща с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и тя няма какво да им каже повече. Относно препоръките на Световната банка за енергийния сектор вицепремиерът обясни, че е "много лесно да бъдат записани, но е трудно да бъдат осъществени на практика".

Трябва да има диалог с бизнеса и ако това не се е случвало досега е минус, каза Йордан Цонев. Той обеща управляващите да възстановяват диалога с бизнеса.

mediapool.bg