Кламер БГ - Бизнес новини: ДПС и БВ предлагат разхлабване на режима за сеч и строежи в горите

ДПС и БВ предлагат разхлабване на режима за сеч и строежи в горите

Бизнес

|
Вт, 24 Ян 2023г. 18:54ч.
ДПС и БВ предлагат разхлабване на режима за сеч и строежи в горите

ДПС и БВ предлагат разхлабване на режима за сеч и строежи в горите

Сеч в горите без контрол, т.е. без позволително, издадено от лесовъди и маркиране на съответните дървета. Такива поправки в Закона за горите пробва да прокара ДПС в последните дни на отиващия си парламент. Предлогът е, че до тази мярка ще се стига само при "извънредни ситуации" като опасност за живота на хората, увредена инфраструктура, потушаване на пожари и т.н. Още по-спорни се оказват поправките на партия "Български възход" (БВ), която напоследък демонстрира изострена грижа за ски туризма и предлага ски писти да се прокарват без инвеститорите да плащат такса за превръщане на гората в строителна площадка, т.е. без да се променя статутът на земята.

Парадоксалното е, че скандалната поправка се предлага между двете четения на промени в Закона за горите и предстои в сряда директно да се гледа на второ четене от ресорната парламентарна комисия по земеделие.

"Изключителни случаи"

Спорната поправка е формулирана като дефиниция на "изключителни случаи".

"Изключителни случаи" са случаите, при които е необходимо провеждане на сеч или отсичане и премахване на храстова или дървесна растителност, без да е задължително наличието или издаването на позволително за сеч или маркиране на дърветата, при наличие на: опасност за живота и здравето на хората, опасност за функциониране на инфраструктурни обекти, предотвратяване или потушаване на пожари", гласи спорната поправка на ДПС.

Уточнява се, че същата сеч - без държавно позволително - ще се разрешава и за предотвратяване на природни бедствия и аварии или за премахване на последиците от тях. Вносители са Ализан Яхова, Петър Чобанов, Имрен Мехмедова, Павлин Кръстев и др.

Пред Mediapool Ализан Яхова посочи, че поправката не цели безконтролна сеч и повтори, че ще се прилага само при извънредни случаи. Природозащитници обаче коментираха, че всеки може да спретне пожар, а после да получи и дървесината като разрешаване на "извънредна ситуация".

Не по-малко спорни са и поправките на партията Стефан Янев. Те казват, че инвеститорите в ски туризма не бива да плащат такса за превръщане на гората в строителна площадка при прокарване на нови ски писти. С друга промяна "Български възход" предлага право на строеж без смяна на статута на земята да се учредява за изграждане и на "станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, когато това е необходимо за тяхната реконструкция". И в момента това е допустимо, но е лимитирано до 20 години и се изисква строежите да са търпими по Закона за устройство на територията. Предложението е внесено от депутатите Лилия Недева и Александър Николов.

Реакции

С реакция по казуса първи реагира във фейсбук бившият зам.-министър на екологията от кабинета “Петков” - Тома Белев (ДБ).

Според него "Български възход" внася предложения на Цеко Минев от 2012 г. През 2019 г легендарният скиор Марк Жирардели се заяви като действителен собственик на концесионира на ски зоната в Банско "Юлен", след като дори тогавашният премиер Бойко Борисов заяви, че всички знаят, че реалният собственик е председателят на Българската федерация по ски и съсобственик на ПИБ Цеко Минев.

"Български възход пък внасят предложенията на Цеко Минев от 2012 година поощряващи голите сечи и отчитането на застроени територии като гори, естествено спестявайки плащания на милиони лева към държавата на някои "инвеститори".

Българската гора е на път да остане само в стиховете и песните. Четете и пишете становища днес до Комисията по земеделие в Народното събрание, защото утре ще ги приемат", написа Белев.

Той определи предложенията на ДПС за безконтролна сеч с израза - “Няма такава наглост!”.

С реакция по казуса излезе и екосдружението WWF.

"Спешно и на тъмно се готвят промени, които биха разрешили строежи на писти, лифтове, водохващания и др. без да се променя статута на горската територия, биха ощетили горските предприятия и стопаните на гори, биха позволили сечи без позволително за сеч и без дърветата да са маркирани за сеч", написаха оттам.

Спорните предложения директно влизат на второ четене в Комисия по земеделие и предстои да се гледат в сряда вечерта.

mediapool.bg