Кламер БГ - Бизнес новини: ДПС възражда стара идея за сливане на НАП и митниците в единен приходен орган

ДПС възражда стара идея за сливане на НАП и митниците в единен приходен орган

Бизнес

|
Четв, 05 Юни 2014г. 17:02ч.
ДПС възражда стара идея за сливане на НАП и митниците в единен приходен орган

От ДПС имат идея за сливане на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници" в единна приходна институция с цел подобряване на събираемостта на данъците и постъпленията в бюджета. Идеята бе коментирана в четвъртък от финансовия министър Петър Чобанов на фона на острите критики на опозицията за слабите приходи и похвалата само преди един ден на самия министър Чобанов към двете ведомства за добрата им работа, но и забележката, че "има какво още да се иска".

Според Чобанов идеята за сливане на двете ведомства е "сериозно предложение за дългосрочна реформа“.

"В тази идея има много голям смисъл с оглед подобряването и координацията между двете институции. При постигане на обществено съгласие трябва да се пристъпи на етапи към реализацията й, за да се засили координацията между ръководствата", каза министърът.

Министърът смята, че първо трябва да бъде създаден междинен орган, чрез който да се осъществява тази координация и след това да се премине към сливането на двете структури. Той даде пример с Великобритания, където имало такава структура.

На въпрос дали ДПС имат предложение кой да оглави новото звено, Чобанов отговори: "Рано е да се говори за началник на новата структура, тук са необходими законови промени. По-добре е тази година да се съсредоточим как ръководствата по-добре да се координират и да оформим съответния механизъм за това, а след това да преминем към цялостното осъществяване на идеята“.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев напомни, че идеята за сливането на двете ведомства не е нова. "Когато създавахме Националната агенция за приходите и финансов министър беше Пламен Орешарски, моето предложение беше да се създаде национална приходна агенция по модела, разработен от Световната банка още от 2001 г. - всички приходни агенции да влязат в една национална агенция по приходите, припомни той. .

Тогава Орешарски преценил, че е твърде рано за създаването на такова звено. "Тогава ние решихме, че ще го правим на етапи. Първият етап - да обединим данъчната администрация с звеното на НОИ, което събира осигуровките, така и направихме. Това е агенцията в днешния й вид“, продължи Цонев и допълни, че работа комисия обмисляла вариантите и стъпките за извършване на такава реформа.

Според Йордан Цонев, сливането на двете администрации е въпрос на време. А и в последните години проличали проблемите със събирането на приходите от митниците, затова по-добре било всичко да е под една шапка. Така щяло да има обмен на кадри, универсално обучение, обмен на информация между звената в реално време.

Според Цонев, това ще е "сложна, революционна реформа", изискваща много работа и промени в редица закони. Сливането можело да се осъществи до есента, ако се даде възможност на парламента и правителството да работят нормално, но ако са под натиск, нямало как да се случи.

mediapool.bg