Кламер БГ - Бизнес новини: ДКЕВР ще намалява преференциалните цени на тока от топлификациите

ДКЕВР ще намалява преференциалните цени на тока от топлификациите

Бизнес

|
Ср, 26 Март 2014г. 16:13ч.
ДКЕВР ще намалява преференциалните цени на тока от топлификациите

След като цените на електроенергията бяха ребалансирани по думите на министъра на икономиката и енергетиката Драговир Стойнев с намалението им на три пъти през миналата година, сега идва ред и на тарифите на топлофикационните и газоразпределителните и газоснабдителните дружества. В петък Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще разгледа проекти на решения за намаляване от 1 април 2014

г. на цената на произвежданата от топлофикациите електроенергия по комбиниран начин между 0.1 и 7.6 на сто за различните дружества, с около 5 процента на тарифите, на които газоснабдителните дружества продават синьото гориво на битовите си клиенти, и между 0.04 и 12 процента за стопанските потребители на газ.

В същото време регулаторът реши да пожали обществения доставчик "Булгаргаз" и му намали цената от април само с 2.73 на сто, макар преди ден да смяташе орязването да е с 4.57 процента и бе лансирана и възможността това да доведе до поевтиняване на топлоенергията. Сега обаче от докладите на комисията, публикувани на сайта й, става ясно, че нямало предпоставки за това.

За сметка на това обаче ДКЕВР е намерила причини да свали цената на произвеждания от топлофикациите ток, с което ще се облекчат до известна степен плащанията на "Националната електрическа компания" (НЕК), която е на ръба на фалита с 2 млрд. лв. задължения към производители на електроенергия. Намаляването на цената на природния газ за крайните потребители чрез орязване на печалбата на газоразпределителните предприятия пък ще поеме част от планираното поевтиняване през цената на "Булгаргаз".

Любопитна подробност е, че само за черити работни дни сформирана по заповед на председателя на ДКЕВР Боян Боев на 20 март работна група успява да анализира цените, разходите и нормата на възвръщаемост на 30 доставчика на природен газ за различните територии в страната. Така на 25 март вече е готов докладът с новите цени на природния газ за крайните потребители.

От него става ясно, че поевтиняването ще дойде от комбинация между свалената цена на "Булгаргаз" и орязването на нормата на възвръщаемост на капитала на дружествата, определяна и като печалба, от сегашните 12.98 на сто на 8 процента за дейностите "разпределение на природен газ“ и "снабдяване с природен газ от крайни снабдители“. Подобен подход, но чрез намаляване на технологичните загуби на електроразпределителните дружества, ДКЕВР приложи и при свалянето на цените на тока миналата година.

Така битовите клиенти на газоснабдителните дружества, което са едва около 3 процента от всички енергийни потребители, ще получат с около 5 процента по-ниски цени, а за предприятията, които са големите консуматори поевтиняването може да стигне в някои територии и до 12 на сто.

Намалението на цените на произвежданата от топлофикациите електроенергия идва от орязване на таксата им за пренос на тока, става ясно от доклада на работната група на ДКЕВР .

Добавката за пренос на произведения ток е намалена с 1 лв. на мегаватчас за седем топлофикации. За 4 дружества има изключения, като най-сериозното е за столичното парно, за дружеството в Казанлък и за "Софиягаз", чиито ставки за транспортиране на електроенергията са свалени с 10 лв., а на снабдителя във Велико Търново – с 2 лв.

Най-потърпевша от свалянето на цената на тока й е столичната топлофикация, която в последните седмици е в остър конфликт с министър Стойнев заради дълговете на дружеството към "Булгаргаз" и "Българския енергиен холдинг" зап олзван природен газ за близо 700 млн. лв. Стойнев притиска общината да тегли заем от 500 млн. лв., за да си уреди борчовете, за които обаче местната власт иска да бъдат уточнени като размер, лихви и отписвания.

Така в разгара на финансовия спор ДКЕВР смята да свали цената на тока от "Топлофикация-София" със 7.6 на сто. Другото най-порязано дружество е "Топлофикация Казанлък", чиито цени на тока са свити с 5.1 на сто и "Брикел" на Христо Ковачки – с 3.8 процента. На останалите топлофикации намаленията са около 1.7 на сто.

mediapool.bg