Кламер БГ - Бизнес новини: ДКЕВР склонна да коригира намеренията си за цените на тока и парното

ДКЕВР склонна да коригира намеренията си за цените на тока и парното

Бизнес

|
Пон, 09 Юни 2014г. 18:19ч.
ДКЕВР склонна да коригира намеренията си за цените на тока и парното

Възможно е цените на топлинната енергия и на електроенергията да претърпят корекции, но все още е много рано да се говори в каква посока и какъв ще бъде окончателният им вид. Това заяви членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков, цитиран от БТА в понеделник. Изявената готовност за преосмисляна на обявените в петък проекти на решения за цените на тока http://www.dker.bg/KAPDOCS/res_el_draft_2014.pdf

и на парното

http://www.dker.bg/KAPDOCS/res_te_draft_2014.pdf дойде след проведена среща на регулатора с представителите на електроразпределителните и топлофикационните дружества.

Разговаряхме и чухме предложенията на отделните дружества, каза Божков. Той посочи, че ценното в срещата е било, че са присъствали и самите експерти, изготвили предложенията за нови цени, и те са отговаряли на въпроси за всички детайли в ценообразуването. Направените по време на срещата предложения от дружествата все още не са обмислени и разгледани детайлно от ДКЕВР, допълни членът на комисията.

По думите му сериозно се обмисля предложението на топлофикациите да се ореже с по-малко цената на произвежданата от тях електроенергия и да се вдигнат по-малко тарифите за топлоенергията. Това обаче надали ще се хареса на силно закъсалата финансово НЕК, чиито разходи при това положение ще се свият с по-малко.

Предложенията на работната група на ДКЕВР засега предвиждат повишение на цената на топлинната енергия с между 6 и 20 процента, както и значително намаление на преференциалните цени на електроенергията, произведена от топлофикациите.

Ценовите намерения на регулатора ще бъдат подложени на обществено обсъждане във вторник.

Плановете са цената на цената на електроенергията за ЧЕЗ да стане 0.14997 лв/кВтч денем и когато електромерът е с една скала, и нощем – 0.08437 лв.

За ЕВН тарифата през деня при отчитане с една скала се предвижда да е 0.15204 лв./кВтч, а през нощта – 0.08335 лв.

"Енерго-Про" се предлага дневната енергия и тази по една скала да струват 0.15862 лв./кВТЧ, нощната ще е 0.08530 лв.

mediapool.bg